Gå videre til innhold
Ble lam i bilulykke: - Unge sjåfører må innse at de ikke er udødelige

Blogginnlegg -

Ble lam i bilulykke: - Unge sjåfører må innse at de ikke er udødelige

I løpet av noe få sekunder tar Jonny avgjørelsen som skal forandre resten av livet hans.– Jeg var bare 20 år, og følte meg som gutter flest som akkurat har fått lappen – litt udødelig. Bilen bak meg skulle ikke få kjøre forbi, sier Jonny Grimestad.

«En mann i 20-årene ble fredag morgen fløyet i luftambulanse til Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader etter en utforkjøring på riksvei 124 sør for Eidsberg i Østfold», meldte NTB 17. mars 2006.

- Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte. Jeg hadde den andre bilen bak meg, og han forsøkte å kjøre forbi. Jeg lå midt i veien gjennom en slak sving i rundt 90. Deretter er alt svart. Det neste jeg husker er rommet på Ullevål sykehus noen dager etter, forteller Jonny i dag.

Det er tidlig en fredag morgen. Jonny skal på jobb, og setter seg i bilen ved 6-tiden. På veien mellom Rakkestad og Askim er det lite trafikk. Plutselig ser Jonny en bil bak seg. Han føler den ligger for nær.

- Jeg akselererer, og både jeg og den andre bilen gjør et par forbikjøringer på de lange og oversiktlige strekningene der. Det er imidlertid ikke en kappkjøring. Jeg tror ikke vi var over 90 km/t på noe tidspunkt, forklarer Grimestad.


Fikk komplett ryggmargsskade – ble lam fra livet og ned

Med den andre bilen tett bak mister Jonny kontrollen i en slak, lang sving. Bilen hans blir kastet rundt og ender langt ute på et jorde.

Ulykken har knust den ene ryggvirvelen hans. Han har pådratt seg en såkalt komplett ryggmargsskade, og er lam fra livet og ned. Sjansen for at han noen gang skal gå igjen er svært liten.

- Som type er jeg en realist som gjør det beste ut av alle situasjoner jeg ender opp i. Samtidig fikk jeg selvsagt et sjokk da jeg fikk den beskjeden. Jeg tenker fremdeles innimellom på alt jeg på en måte har gått glipp av i livet. Samtidig har jeg hele veien hatt gode venner og familie rundt meg som har hjulpet og styrket meg gjennom disse årene, sier Jonny.

Unge trenger en «reality check» - det er Fords gratis kjørekurs

Nå, flere år etter ulykken - som forandre livet hans - er Jonny mer glad i bil enn noen gang.

- Jeg digger fremdeles å kjøre bil, men blir skremt når jeg ser unge sjåfører fikle med mobilen bak rattet, eller ser video av folk som filmer at de kjører i ekstreme hastigheter. Jeg tror spesielt unge trenger en liten «reality check» for å innse at de ikke er udødelig. Da jeg hørte om Fords gratis kjørekurs, tenkte jeg at dette kan være den lille påminnelsen som gjør at ferske sjåfører tar smartere avgjørelser i trafikken.En ulykke kan skje når som helst, og det skjer på sekunder. Konsekvensene av en ulykke kan bli veldig store, og kan forandre hele livet ditt, sier han.

Meld deg på Fords gratis kjørekurs, Ford Driving Skills for Life her


700 norske ungdommer har gjennomført gratis kjørekurs

Sammen med forsikringsselskapet If og Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund arrangerer Ford Motor Norge kjørekurset Ford Driving Skills for Life på Rudskogen Motorsenter lørdag 19. og søndag 20. oktober.Kurset gir unge sjåfører mellom 18 og 26 år med førerkort noen lærerike og morsomme timer bak rattet. Til nå har mer enn 700 norske ungdommer gjennomført kurset.

- Her blir de unge sjåførene utfordret på alt fra fart, nedbremsing og avstandsbedømmelse til hvor distraherende det faktisk er å bruke mobiltelefonen når du kjører. De får også selv føle på kroppen hvor farlig det er å kjøre med promille, rus eller når du er overtrøtt. Sammen med Fords erfarne instruktører får ungdommene kyndig veiledning og praktiske råd for bedre å kunne håndtere bilen, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Les også: Rekordoppmøte på kjørekurs for ungdom


- Ta kurset og gjør riktigere valg i trafikken

Etter oppholdet på Ullevål ble Jonny overført til rehabilitering på Sunnaas. Der tilbragte han tre måneder. Mye av treningen han gjennomførte i starten handlet rett og slett bare om å kunne sitte oppreist.

- Jeg mistet halvparten av det jeg veide i rent muskelsvinn. Da jeg prøvde å sette meg opp, fikk jeg kraftig blodtrykksfall.

Månedene på Sunnaas gikk med til å trene seg opp til å fungere best mulig.

- I dag har jeg et helt topp liv, selv om jeg må bruke rullestol. Samtidig så ønsker jeg naturligvis at jeg ikke hadde tatt den dårlige avgjørelsen.

Nå håper han unge sjåfører benytter muligheten til å ta Fords gratis kjørekurs.

- Da tror jeg at sjansen er litt større for at de unge tar bedre valg i trafikken. Det gjør det absolutt verdt å få med seg, sier Jonny.

Emner

Pressekontakt

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no