Følg Ford Motor Norge AS

Her er den norskutviklede Ford Ranger dronebilen!

Blogginnlegg   •   feb 21, 2018 18:59 CET

Det var aldri tvil om bilvalget da eSmart Systems skulle velge en bil som både tålte juling, kom seg frem overalt og hadde nok lastekapasitet til å fungere som dronebil. Det måtte bli Ford Ranger, sier direktøren i teknologiselskapet, Knut Johansen.

Halden-bedriften leverer løsninger for droneovervåkning av strømnett over hele verden. Sammen med Ford og ombyggeren Lafinto har selskapet utviklet en spesialutgave av Ford Ranger som i fjor var Europas mest solgte pickup.

- Vi valgte Ford Ranger som dronebil fordi det er den pickupen som har best kombinasjon av nyttelast og fremkommelighet for denne type oppdrag. Dronebilen må kunne ta seg frem i tøft terreng og beholde sine kjøreegenskaper selv med mye last, sier Johansen.

Les mer om nye Ford Ranger her

Avansert spesialbygd Ford Ranger viktig del i overvåkning av strømnettet

En mindre drone som sørger for kommunikasjon er montert på taket. En større inspeksjonsdrone har en egen operasjons- og landingsplattform på lasteplanet på den spesialbygde dronebilen. Rangeren er også utstyrt med avansert radiokommunikasjonsteknologi for å kunne sende data sømløst mellom drone, bil og sky.

Les: Verdens tøffeste pickup, Ford Ranger, erobrer Arktis

- Vi leverer hele løsninger, fra dronebil og droner til avansert programvare som analyserer dataene som blir hentet inn fra dronene. Ved hjelp av et termokamera kan dronen måle temperaturforskjeller som tyder på at noe er feil i en trafo. Dette rapporteres via Rangeren til et hovedkvarter hvor feilen blir analysert og den beste løsning for utbedring blir foreslått, sier direktøren i eSmart Systems.

Gjør overvåkningen av strømnettet langt billigere

Den ombygde Rangeren er blitt hevet med 10 centimeter.

- I dag brukes det millioner av kroner, hundrevis av mennesker og mange helikoptre for å overvåke strømnettet. Dette arbeidet blir nå revolusjonert med Ford Ranger dronebil med to droner, bildegjenkjenningssystemer og avansert programvare, sier en entusiastisk administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Les også: Her er 5 grunner til at nye Ford Ranger fortsatt vil være et førstevalg

Fikk sin amerikanske ilddåp i USA under orkanen Irma

Johansen forteller at dronesystemet allerede har vært i aksjon på en Ford pickup i USA. Der ble den brukt for å finne problemene i strømnettet etter at orkanen Irma rammet Florida i fjor høst.

- Det ble benyttet en Ford F150, og ved hjelp av droneteknologien kunne vi i løpet av noen få timer vise hvor de amerikanske kraftselskapene måtte konsentrere sin innsats, sier Johansen.

Tror på økt salg i Norge og Europa

Interessen for Ranger dronebil og eSmart Systems løsninger har spredd seg til andre europeiske land.

- Det kan bety en betydelig økning i salget av Ford Ranger, både i Norge og i resten av Europa. Vi er også glade for at eSmart Systems med sitt valg bekrefter at Ranger er det beste pickup-kjøpet i klassen, sier Berg.

Ford Motor Norge og Lafinto er med i et samarbeid sammen med blant annet Kongsberg Gruppen, Telenor, Microsoft og Norut, som underleverandører til eSmart Systems.