Følg Ford Motor Norge AS

Ny forskning avslører: Slik unngår du å bli bilsyk

Blogginnlegg   •   apr 27, 2017 13:24 CEST

Hele to av tre personer er disponert for å bli bilsyke. Det går hardest utover småbarn og tenåringer, men også voksne blir bilsyke. Legg bort mobiltelefonen eller andre skjermer er ekspertenes enkleste råd.

I et nytt studium som Ford har fått utført ved Fords forsknings- og utviklingssenter i Aachen i Tyskland, viser det seg at voksne som så på en skjerm i bare ti minutter begynte å kjenne seg bilsyke.

Vil redusere risikoen i fremtidens biler

- Bilsyke kan faktisk gjøre familieturen til et mareritt med mamma og pappa som hele tiden kikker seg bakover, samtidig som de forventer det verste. Når vi jobber med fremtidens biler gjør vi alt vi kan for å redusere risikoene for bilsyke, sier sjefsingeniøren ved forskningssenteret, Eike Schmidt.

Gjesping og svetting er varsler for tilstanden som forårsakes av at hjernen mottar motstridende signaler fra øyet og balanseorganene til kroppen som er i øret. Babyer blir ikke bilsyke før de starter å gå. Kjæledyr kan imidlertid bli rammet, og utrolig nok kan også gullfisk bli bilsyke/sjøsyke. Sistnevnte er observert av sjøfolk.

Stor guide: Finn den beste familiebilen for ditt behov


Høyere festet skjerm ga mindre bilsyke

- Bilsyke er et komplekst problem. Det er en naturlig reaksjon på en unaturlig påvirkning av sanseorganene. Det kan ikke bli kurert, men vi kan lindre symptomene, sier professor Jelte Bos som er ekspert på perseptuelle og kognitive funksjoner i den uavhengige forskningsorganisasjonen, TNO.

Les også: 5 grunner til at nye Ford Focus nok engang en helt ny standard i klassen

I de innledende testene Ford foretok, fant de ut at hvis skjermen det ble sett på ble festet høyere, og veien kunne sees på begge sider av den, så ble forsøkspersonene i mindre grad bilsyke. I de videre eksperimentene vil de også undersøke muligheter for å gi bilpassasjerene informasjon om svingete veier eller humpete broer.

- Samtidig er det en kjensgjerning at jevn og mindre aggressiv kjørestil reduserer sjansen for at passasjerene blir kvalme. Det bidrar også til lavere drivstoff-forbruk, sier professor Bos.

Her er noen tips han har mot bilsyke:

  • Det er bedre å sitte midt i baksetet enn på sidene. Det beste stedet er å sitte foran. Da ser du veien best.
  • Kjør jevnt. Unngå brå oppbremsinger, kraftig akselerasjon og ujevnheter i veibanen.
  • Hjelp de som er bilsyke til å tenke på noe annet. Hva med en familiesang eller quiz?
  • Drikk Cola, spis ingefærkjeks og unngå kaffe.
  • Bruk en pute eller en annen støtte som holder hodet i ro.
  • Bruk bilens klimaanlegg for å ha frisk luft hele tiden.