Gå videre til innhold
150 år siden Henry Ford ble født

Pressemelding -

150 år siden Henry Ford ble født

Henry Ford var bondesønnen som brukte sine interesser for mekanikk til å skape et globalt selskap som endret verden. 30. juli er det 150 år siden han ble født. 

Livet og interessene til grunnleggeren av Ford Motor Company, og hans bidrag som oppfinner og industribygger settes nå i et mangesidig perspektiv gjennom opplæringsprogrammer, dramatiserte gjenskapelser av begivenheter, foredrag og spesielle innslag på bilutstillinger rundt om i verden. 

Den innvirkningen Henry Ford hadde på verden er nesten grenseløs. Hans lansering av bilen som et transportmiddel til folket - endret det økonomiske landskapet i store deler av den vestlige verden. Mange historikere gir ham også æren for å ha skapt den amerikanske middelklassen. Hans høye minstelønn – revolusjonerende på den tiden – skapte presedens for rettferdig fordeling av et selskaps inntekter, som senere hadde stor innflytelse på ledelsespraksis rundt om i verden. 

En lang liste automotive innovasjoner

Dertil kommer selve bilen. Henry Fords nysgjerrighet og initiativrikdom var direkte ansvarlig for en lang liste av automotive innovasjoner, fra V8-motoren til sikkerhetsglass. 

Hans oppfinnsomhet er fortsatt retningsgivende for det som skjer i dagens Ford Motor Company, eksemplifisert gjennom alt fra pickup-serien F-150, Mustang og Fusion Hybrid og teknologiene SYNC og EcoBoost. 

- Min tippoldefars visjon var å forbedre menneskers liv gjennom å gjøre bilen økonomisk tilgjengelig for gjennomsnittsfamilien, sier selskapets styreformann Bill Ford. – Hans visjon om å bygge biler som er fornuftig priset, pålitelige og effektive ligger fortsatt til grunn for vår visjon i dag.

Henry Ford ble født 30. juli i Wayne County i den amerikanske delstaten Michigan, et område som i dag er Dearborn, som det eldste av seks barn. Henrys tidligste møte med hans virkelige lidenskap – maskiner og mekanikk – kom fra turene til byen sammen med sin far, der han ble kjent med noen av de tidligste teknologiene.

Arbeidet for Thomas Edison

I april 1888 giftet Ford seg med Clara Bryant. Tre år senere ble han ansatt som ingeniør i Thomas Edisons Illuminating Company, hvor han gjorde en rask karriere. Større økonomisk trygghet sammen med mer frihet til å eksperimentere fulgte med forfremmelsen til sjefsingeniør i 1893 – samme år som hans eneste barn Edsel ble født. 

Som ung gutt tok Henry fra hverandre alt han fikk tak i, og ble raskt kjent i nabolaget som en som kunne reparere klokker. Etterhvert som han ble eldre undersøkte han enhver mekanisk utfordring han kom over, men konsentrerte seg mer og mer om forbrenningsmotorene.

Henry Ford kalte sin første bil Quadricycle, og den tiltrakk seg nok økonomisk støtte til at Henry Ford kunne si opp jobben hos Edison og være med på etableringen av Detroit Automobile Company i 1899. Selskapet gikk imidlertid konkurs og 16. juni 1903 ble Ford Motor Company etablert. 

Med 250 dollar i kassa

En måned senere var det hele i ferd med å velte, med en kontantbeholdning på 250 dollar. En høyst nødvendig kapitalinnsprøyting, som holdt selskapet flytende, kom 13. juli i form av oppgjør for tre solgte Model A-biler.  I 2012 ble en av disse tre bilene, en rød 1903 Model A Rear Entry Tonneau – kjøpt tilbake til selskapet av Bill Ford på en auksjon. 

Den ikoniske Model T ble lansert i oktober 1908 og åpnet en ny æra i USA. Den niende av Henry Fords produksjonsbiler, han kalte den den universelle bil. Mer enn 15.000.000 Model T ble bygget og solgt og satte uten tvil verden på hjul. 

I 1913 lanserte Ford Motor Company det bevegelige samlebåndet for bilproduksjon. Dette økte produksjonen og senket bilprisene 

I 1914 produserte Ford – med 13.000 ansatte, ca. 300.000 biler, mens 299 andre selskaper med 66.350  ansatte produserte  ca. 280.000 kjøretøy. 

Mulighet for å endre samfunnet

I tillegg til kjøretøyene som ga Henry Ford stor fremgang forsto han bilens potensiale for å endre hele verdenssamfunnet. 

Før Henry Fords tid var bilen en luksusgjenstand og de fleste av hans tidligere konkurrenter fortsatte å konstruere og produsere kjøretøy for de rike. Ford innså, at med de rette produksjonsteknologiene kunne bilen bli økonomisk oppnåelig for vanlige mennesker – og at vanlige mennesker ville ha bil. Ford fokuserte på å gjøre produksjonsprosessen mer effektiv slik at han kunne selge flere biler og ta mindre for hver enkelt av dem. 

Ford innså også at hans bedrift handlet om mye mer enn biler; det handlet om transport, mobilitet og endret livsstil. Han så ringvirkningene fra masseproduksjonen at ved å skape flere jobber, førte det til at flere mennesker kunne ha råd til å kjøpe de bilene han produserte.

Han gjorde også Ford Motor Company til en internasjonal bedrift lenge før noen av hans konkurrenter. Allerede på et ganske tidlig stadium ble bilene hans solgt i over 30 land, inklusive Kina, Brasil og store deler av Europa. 

Hjelp til å hjelpe seg selv

Henry Ford var også klar over at god behandling av de ansatte ville resultere i mer tilfredse medarbeidere og bedre produkter. Han trodde imidlertid ikke på vanlige gavmildhet, men mer på å gi den enkelte bedre muligheter til å kunne hjelpe seg selv. 

Noen av de tiltakene Ford igangsatte innen eget selskap var: 

• 5 dollar pr. arbeidsdag, som var en fordobling av bilindustriens standardlønn, og brakte de ansatte nærmere å kunne kjøpe en av bilene de selv bygget. Ford anså at det var en måte å dele selskapets fortjeneste med dem som hadde hjulpet til å skape den.

• Ansettelsesvilkår som skapte muligheter for dem med fysiske og mentale utfordringer.

• Et utvalg utdannelsestilbud på arbeidsstedet, som startet med engelsk skole i Highland Park-fabrikken i 1914 da han oppdaget at en arbeidsstokk - som hovedsakelig besto av immigranter - trengte språkopplæring.

Eneeier av Ford Motor Company

Henry Ford trakk seg fra lederjobben første gang i 1919, da han overlot ledelsen til sin sønn Edsel. I 1919 overtok Ford, hans kone og sønnen aksjene til selskapets minoritetsaksjonærer for imponerende (i 1919) $105.820.894, og ble dermed eneeiere av Ford Motor Company. 

I 1943, etter at Edsel døde av kreft i en alder av 49 år, kom Henry tilbake som leder av virksomheten. Men mange sier at han aldri ble seg selv igjen etter tapet av sin sønn.

21. september 1945 fikk styret i Ford Motor Company et brev fra Henry Ford der han trakk seg som toppsjef og anbefalte Henry Ford II, Edsels eldste sønn og Henrys eldste barnebarn, som sin etterfølger. Med det trakk Henry Ford seg permanent fra ledelsen av Ford Motor Company. Han var da 82 år. 

Men han var ingen typisk pensjonist. 7. april 1947 var han som vanlig i full aktivitet, og inspiserte bygninger og områder i Dearborn, som var blitt skadet av en de verste flommene i manns minne. Flommen hadde også brutt strømmen til Henry Fords hjem, Fair Lane. Han døde i sin egen seng den natten, omgitt av stearinlys, i en underlig gjenskapelse av den elektrisitetsfrie verden han ble født inn i. 

For ytterligere informasjon, flere høyoppløselige bilder, videoer m.m, se http://media.ford.com/mini_sites/10031/HenryFord150

 . 

 


Emner

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Pressekontakt

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no