Gå videre til innhold
Ford annonserer plan for smarte mobilitetsløsninger og globale eksperimenter som vil endre måten verden beveger seg på.

Pressemelding -

Ford annonserer plan for smarte mobilitetsløsninger og globale eksperimenter som vil endre måten verden beveger seg på.

Digital pressemappe med flere bilder, videoer og mer tekst er tilgjengelig her: http://fordsmartmobility.fordpresskits.com/

-------------------------------

Selvkjørende biler, bildeling og helt nye trafikk-kommunikasjonssystemer skal bidra til å redusere forurensningen og stadig større trafikkutfordringer. Ford igangsetter 25 globale eksperimenter med bakgrunn i morgendagens trafikkproblemer.

Privatbilismen er utfordret i de store byene. Verdens metropoler er i ferd med å bli kvalt av forurensning og milelange bilkøer, som blir lengre og lengre for hvert år. Den samfunnsøkonomiske regningen er enorm, og hvis det ikke skjer radikale endringer i løpet av få år er det fare for at den private mobiliteten bryter sammen.

Det er bakgrunnen for Fords ambisiøse plan for fremtidens transportløsninger for privatpersoner. Planen - Ford Smart Mobility - som ble offentliggjort på Consumer Electronic Show (CES) i Las Vegas i dag, tar sikte på å integrere data fra bilkjøring med forbedrede kommunikasjonssystemer mellom biler og infrastruktur på et mer avansert nivå. Samtidig vil Ford sette fart på utviklingen av den selvkjørende bilen.

- Vi tar i bruk innovasjoner i alle deler av våre virksomheter for å bli både et produkt- og et mobilitetsselskap, for i siste instans å endre måten befolkningen reiser på, på samme måte som Henry Ford gjorde for 111 år siden, sa Fords toppsjef Mark Fields i sin åpningstale på CES.

25 globale mobilitetseksperimenter

Det første trinnet i planen Ford Smart Mobility er 25 eksperimenter – hvorav ni i Europa. Hvert eksperiment har som mål å forutse hva kundene vil ønske, samt ha behov for i morgendagens transportmønster.

- Vi ser en verden der bilene “snakker” med hverandre, sjåfører og kjøretøy kommuniserer med infrastrukturen for å unngå trafikk-kork og mennesker deler kjøretøy i ulike bildelingsprogrammer for å dekke sine daglige transportbehov, sa Fields. – Eksperimentene vi utfører i dag vil føre til en helt ny form for transport og mobilitet i løpet av de kommende 10 årene og etter det.

De 25 planlagte eksperimentene adresserer fire globale megatrender – eksplosiv befolkningsvekst, en sterkt voksende middelklasse, fokus på forurensning og helse samt endrede holdninger og prioriteringer – som utfordrer dagens transportmodell og begrenser personlig mobilitet, spesielt i byområdene.

Eksperimenter i London

London vil bli senter for flere av Fords pilotprosjekter, som vil teste ut ulike måter å bli kvitt køene i tettbebygde byområder, inklusive bildeling, intelligent parkering og kollektivtransportprosjekter.

Ford fortalte også om en utvidelse av bildelingsprogrammet i Tyskland, der samarbeidet mellom den tyske Fordforhandlerforeningen og DB Rent i Flinkster bildeling er det første bildelingsprogrammet som er støttet av bilforhandlere. I dag er det mulig å låne alt fra Ford Ka til en Ford Transit i 55 byer og i Tyskland. Kundene registrerer seg hos den lokale Ford-forhandleren, hvor de kan bestille en bil via en smarttelefonapp, nettside eller pr. telefon. I tillegg til Ford-kjøretøy har kundene også tilgang til Flinksters kjøretøyflåte på 3600 biler. I løpet av de siste månedene har bestillingsmengden fordoblet seg sammenlignet med første halvår i fjor.

Det Londonbaserte forskningseksperimentet er:

Bykjøring på bestilling: Utviklet for å bidra til å forstå hva som behøves for å få til et fleksibelt og integrert bildelingsopplegg som dekker de reisendes behov i store byområder. I et pågående pilotprosjekt kan Focus Electric og 1.0-liters EcoBoost-drevne Fiestaer bestilles via en app eller et telefonsenter. De gjøres tilgjengelig med en smarttelefonapp eller medlemskort og er tilgjengelige 24 timer i døgnet, sju dager i uken. Prisingen er pr. minutts bruk.

Et nytt system for bestilling av kjøreturer fra sted til sted, som vil være mer bekvemt enn buss og økonomisk gunstigere enn drosje. Dette vil være en tjeneste som både er kost- og brukseffektivt.

Å utvikle en ny smarttelefonapp som vil hjelpe sjåføren med å finne en passende parkeringsplass i det området hvor bilisten har ønske om å parkere.

Undersøkelser viser at en bil i et bildelingsprogram kan erstatte så mange som 13 andre biler på veiene,* og ifølge EU-kommisjonen koster bilkøene i EU ca 900 milliarder kroner pr. år.**

En selvkjørende bil

Ford viste også frem sine teknologier for førerassistanse som allerede finnes på dagens biler, og selvkjørende biler som vil bli utviklet i årene fremover.

- Vi tilbyr allerede biler som bruker programvare og sensorer for både automatisk lukeparkering og parallellparkering i parkeringshus, justert hastighet basert på trafikkflyten eller automatisk bremsing i en nødsituasjon, sier Raj Nair, Fords sjef for global produktutvikling. – Det vil bli selvkjørende Ford-kjøretøy i fremtiden, og vi har målsetting om å ha et eksemplar ute på veien i nær fremtid.

Dagens Ford-modeller har også blant annet Lane Keeping, adaptiv cruisekontroll, varsling av kollisjonsfare, antikollisjonsassistanse med fotgjengeroppdagelse, blindsoneinformasjon, parkeringsassistent, trafikkskiltgjenkjenning, ryggekamera, automatisk blending av hovedlysene, regnfølsomme vindusviskere – og snart også køassistanse som vil varsle trafikkproblemer lengre fremme på veien.

Innen relativt kort tid vil den menneskelige faktor være redusert til noe i nærheten av null. Ford tester allerede en 100% selvkjørende Ford Fusion Hybrid, som ved hjelp av sensorer og avanserte algoritmer kan forutsi hvor og hvordan andre biler – og fotgjengere – vil bevege seg.

- Vår prioritet er ikke å kaste oss inn i et kappløp om å tilby den første selvkjørende bilen. Vår prioritet er å gjøre det første selvkjørende Ford-kjøretøyet mulig for alle å erverve seg, helt i Henry Fords ånd, sier Fields.

# # #

* E. Martin, S. Shaheen, J. Lidicker, “The Impact of Carsharing on Household Vehicle Holdings.

** “Clean Transport, Urban Transport,” fra EU-kommissjonens Urban Mobility and Transport-sider: http://ec.europa.eu/transport/themes/urban/urban_mobility/index_en.htm

------------

Ford har laget en kort film for å oppsummere dette arbeidet som startet allerede i 2012. Da samlet Ford Motor Companys styreformann Bill Ford folk fra hele verden for å komme med forslag til hvordan de globale trafikkutfordringene vil kunne løses i fremtiden. Filmen kan du se her :

Emner

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Ford øker flåten av selvkjørende biler med tregangeren og akselerer veitesting av sensorer og programvare

Ford øker flåten av selvkjørende biler med tregangeren og akselerer veitesting av sensorer og programvare

Ford øker testflåten av selvkjørende Ford Fusion Hybrid med tregangeren – gjør den til bilindustriens største – og vil ta i bruk en ny generasjon sensorteknologi etterhvert som selskapet akselererer utviklingsplanene for selvkjørende biler. I år vil Ford øke testflåten med 20 selvkjørende Fusion Hybrid, slik at det i alt vil være ca 30 selvkjørende biler som skal testes på offentlig vei.

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no