Gå videre til innhold
Over halvparten av Europas unge har fyllekjørt eller sett venner drikke og kjøre; Fords «Promillesimuleringsdrakt» viser risikoen.

Pressemelding -

Over halvparten av Europas unge har fyllekjørt eller sett venner drikke og kjøre; Fords «Promillesimuleringsdrakt» viser risikoen.

Video som kan benyttes sammen med artikkelen: http://youtu.be/6D4pj0ncDFE

Over halvparten av unge sjåfører i Europa rapporterer at de enten har kjørt i alkoholpåvirket tilstand eller sett venner drikke og kjøre. Det viser en undersøkelse som er bestilt av Ford.

Undersøkelsen, som omfatter 5.000 sjåfører i alderen 18 til 24, viser også at 32% forteller at de har akseptert å bli kjørt av en sjåfør som var under påvirkning av alkohol, og 66% kjente ikke den lovlige alkoholgrensen for bilkjøring i landet de bodde i.*

Ford bestilte undersøkelsen for å få en bedre forståelse av vaner og holdninger unge sjåfører har når det gjelder bilkjøring etter inntak av alkohol. Undersøkelser blant sjåfører i Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia viste at unge menn fra Spania (74%) var de som i de fleste tilfellene hadde kjørt under påvirkning av alkohol eller sett venner drikke og kjøre, foran unge menn fra Tyskland (65%) og Frankrike (64%). Totalt 26% av dem som innrømmet at de hadde fyllkjørt trodde at de fortsatt kunne kjøre trygt.

- Drikking og bilkjøring er en livsfarlig kombinasjon, og resultatet av denne undersøkelsen fremhever betydningen av å gjøre spesielt unge sjåfører klar over dette, sier Barb Samardzich, operativ leder for Ford i Europa.

Ford introduserte i fjor i Europa «Kjøreferdigheter for livet», selskapets prisbelønte opplæringsprogram for unge sjåfører, og har nå utviklet en "Promillesimuleringsdrakt" som påvirker syn, koordinering og balanse.

Antrekket består av briller som skaper tunnelsyn, øremuffer, vekter for håndledd og ankler og polstring av albuer, knær og nakke. Med denne drakta på vil selv det å gå langs en rett linje by på problemer, og viser hvor mye vanskeligere en utfordrende aktivitet som bilkjøring er når man er påvirket av alkohol.

I henhold til Europakommisjonen er 25% av alle dødsulykker på europeiske veier alkoholrelaterte, og alkohol er den ledende årsaken når det gjelder ulykker på veiene der unge sjåfører omkommer.**

- Fords "Promillesimuleringsdrakt" er en smart måte å la mennesker som er edrue oppleve i hvilken betydelig grad deres evner som sjåfører kan reduseres når de er under påvirkning av alkohol, sier Samardzich. – Med "Promillesimuleringsdrakten" kan vi på en trygg måte vise folk hvor mye vanskeligere selv enkle oppgaver blir når de har drukket, samtidig som vi lærer dem om farene ved å drikke og kjøre.

Ford utviklet "Promillesimuleringsdrakten” sammen med forskere fra Meyer-Hentschel-instituttet i Tyskland, et selskap som er spesialister på forskning på virkningen av mobilitetshindringer. Ford har også utviklet en "Aldringsdrakt" og en  “Graviditetsdrakt” for bedre å forstå behovene til eldre og gravide sjåfører.

- Mennesker som tar på seg "Promillesimuleringsdrakten" for første gang finner raskt ut at de sliter med å utføre hverdagslige oppgaver – som å¨plukke opp en kopp eller slå et telefonnummer,” sier Gundolf Meyer-Hentschel, instituttets grunnlegger og leder. - Det er en kraftig måte å forsterke det alvorlige budskapet om hva som kan skje dersom det kjøres under påvirkning av alkohol.

Ford Motor Norge har til hensikt å gjøre denne dressen tilgjengelig i Norge i løpet av våren slik at norsk ungdom på en trygg måte kan oppleve hva det vil si å kjøre bil under påvirkning av alkohol, sier Steve Kimber, administrerende direktør for den norske Ford-importøren.

# # #

* Undersøkelse av 5.000 sjåfører i alderen 18 til 24 år av TNS Global på vegne av Ford Motor Company i perioden 112. til 20. november 2013 i Spania, Frankrike, Italia, Tyskland og Storbritannia.

** Den europeiske kommisjonen  (http://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/alcohol/)


Emner

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no