Gå videre til innhold
VOLDSOMT: Her ligger Leila Moen på sykehuset etter den kraftige frontkollisjonen. Hennes Ford Focus var totalskadd etter ulykken.
VOLDSOMT: Her ligger Leila Moen på sykehuset etter den kraftige frontkollisjonen. Hennes Ford Focus var totalskadd etter ulykken.

Blogginnlegg -

Leila (35): Bilen reddet livet mitt

Helt desperat og strigråtende forsøkte Leila (35) å komme seg ut av sin Ford Focus etter den kraftige frontkollisjonen. Gjennom mørket og røyken hørte den hardt skadde og fastklemte jenta en stemme som spurte hvordan hun hadde det. Hadde det ikke vært for bilens automatiske nødvarsling hadde jeg ikke vært her i dag, sier hun med overbevisning.

Det hele skjedde for knappe to år siden. Leila Moen var på vei til en venninne i Son i Akershus sent på kvelden påskeaften 2017. Plutselig ser hun en bil komme mot henne i full fart i hennes felt. Det ender med en voldsom frontkollisjon. Leilas Focus blir kastet flere meter bakover og havner i grøfta.

Inni bilen mister Leila bevisstheten en liten stund. Så våkner hun – og sitter dønn fast i setet.

Desperat og fastklemt

- Det var mørkt, det var røyk og jeg satt helt fastklemt i førersetet. Jeg fikk ikke opp døra og ble helt desperat og gråt og gråt. Jeg var helt alene. Det var ingen som kunne hjelpe meg der og da. Jeg var nok i sjokk, forteller den 35 år gamle Son-kvinnen.

Etter en liten stund kommer heldigvis hjelpen. En familie som kommer kjørende forbi kommer støttende til.


Bilen ringte nødetatene selv

- Da blir jeg oppmerksom på en stemme inni bilen som spør hvordan jeg har det. Det er bilens eget system som har ringt opp nødetatene da kollisjonsputene på bilen ble løst ut. Det har også sendt informasjon om hvor jeg og bilen er. Nødetatene var allerede på vei for å hjelpe meg når ekteparet ringte dem for å få hjelp, sier Leila.

Ford har siden 2012 utstyrt stadig flere av sine biler med automatisk nødvarsling.

- Nødhjelpsassistanse fungerer ved at bilen hele tiden registrere hvor du befinner deg. Skjer det en kollisjon vil bilen selv automatisk kontakte nødnummeret 112, opprette en åpen telefonlinje inn i bilen, og sende posisjonen fra stedet hvor du er, akkurat der og da, forklarer administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.


Les mer om Fords mange sikkerhetsteknologier her

Kan redusere antall døde i trafikken med 2500 årlig

Ifølge anslag fra EU vil dette redusere utrykningstiden til nødetatene med 40% i urbane strøk og hele 50% på landet. De anslår at systemet alene kan redusere antall døde i trafikken i EU med hele 10%, eller 2500 personer årlig.

Ifølge Leila var det nettopp dette som reddet henne. Nødetatene kom raskt til ulykkesstedet og fikk den blødende hardt skadde kvinnen ut av bilen. Deretter ble hun kjørt rett på sykehuset.

E-Call: Fords nyere modeller har også en knapp du kan trykke på dersom du har behov for nødhjelp. Systemet med den automatiske nødvarslingen som Leila benyttet seg av, har vært på Ford-modeller siden 2012

- Den automatiske nødvarslingen var min englevakt

- Jeg var alvorlig skadet. Beina sto rett ut av leggen min, albuen var røket og håndleddet knekt rett av. Ifølge legene kunne dette gått langt verre dersom sykebilen ikke hadde kommet så raskt til ulykkesstedet. Jeg hadde englevakt og englevakten min denne gangen var bilen og det automatiske nødvarslingssystemet - som av seg selv ringte opp og varslet om ulykken, sier Leila.

På Fords nyere modeller får du også en egen e-call -knapp som du selv kan trykke på dersom du har behov for nødhjelp.

Les også: Rekordoppmøte på Fords årlige gratis kjørekurs for unge sjåfører

Sliter med ettervirkninger av ulykken ennå

Den stygge ulykken har ført til at Leila fremdeles sliter med både psykiske ettervirkninger etter den sjelsettende opplevelsen. Benet er, til tross for mange tøffe treningstimer, heller ikke slik det skal være.

- Jeg halter og har mye vondt. Ulykken merket meg, men jeg skal komme meg tilbake. Jeg jobber deltid som servitør på Son Spa nå, og har som mål å jobbe enda mer. Dette skal gå bra, sier Leila.

Oppfordrer alle til å velge merker med automatisk nødvarsling

Med sin historie ønsker hun å fortelle viktigheten av det automatiske nødvarslingssystemet som reddet livet hennes denne aprilkvelden for mer enn to år siden.

- Jeg har aldri tenkt over hvor viktig den type utstyr er. Det gjør jeg nå. Da vi kjøpte ny bil valgte jeg en Ford Mondeo. Den har dette systemet og jeg vet av egen erfaring at det virker. Det gir meg mye trygghet. Det bør andre bilkjøpere også tenke på. Det er denne type utstyr som jeg aldri tenkte på at jeg trengte før kollisjonen, sier den 35-år gamle Leila Moen.

Emner

Pressekontakt

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no