Gå videre til innhold
Slik tar du vårens store bilvask

Blogginnlegg -

Slik tar du vårens store bilvask

Setter du av et par timer til vårpuss av bilen får du en pen og blank bil og det kan spare deg for både rust og andre problemer. Her er Fords fem-trinns SPA-behandling for å få bilen vårklar.

- Etter vinteren med skitt og salt er det viktig å gi bilen en skikkelig vask og polering. Samtidig er det lurt å benytte anledningen til å rense klimaanlegget og sjekke at sommerdekkene er klare for sommersesongen, sier Marius Revhaug, servicemarkedsdirektør hos Ford Motor Norge.

Han forklarer at maskinvasken som ofte blir benyttet i løpet av vintersesongen, ikke er en fullgod erstatter for en real bilvask.

- Nei, det er det ikke. En maskinvask når ikke inn alle steder. Du trenger også rikelig med vann for å få med deg salt og skitt som samler seg bak skilt, lister og andre gjemmesteder. Husk også spyle bilens bremseskiver for salt med rent vann. Dette kan spare deg for rust som i verste fall kan bli en anmerking på EU-kontrollen, sier Revhaug.

Les: Her er de fem beste sommerdekkrådene du bør lese!

Her er Fords 5-trinns liste for en skikkelig bilvask:

Forvask

  • Start med en real skylling av hele bilen, gjerne med en høytrykksspyler. Vær forsiktig med å bruke for høyt trykk mot lakkerte plastdetaljer, dørlister og andre deler som kan ødelegges av trykket.
  • Etter en krevende vinter er bilen ofte full av saltrester som du kan fjerne med avfettingsmidler. Avfettingsmiddelet påføres nedenfra og oppover på bilen, dette vil hindre «rennmerker». I mange tilfeller kan det også være hensiktsmessig å bruke metallpartikkelfjerner for å få bort piggstøv fra lakken, les bruksanvisningen nøye. Bilen skylles godt nedenfra og opp.
  • Husk at avfetting fjerner voksbeskyttelsen. Etter bilvasken bør bilen poleres.

Les også: Derfor bør du skifte frontruten hos en proff

Dekk og felg

Etter forvask er det på tide å fjerne møkk, bremsestøv og salt fra felgene. Dette gjøres ved felgrens og må ofte gjentas dersom felgene er svært møkkete.

  • Sjekk at både sommer- og vinterhjul er uten skader og har tilstrekkelig mønsterdybde. Minimum mønsterdybde på vinterhjul er 3,0 mm og på sommerhjul 1,6 mm.
  • Er dekkene slitt skjevt bør du ta en hjulstillingskontroll. Din forhandler kan hjelpe deg med dette. Flere av våre forhandlere har også dekkhotell.

Les: Slik kjører du lovlig og bra med tilhenger

Vask

Når du har fått fjernet så mye møkk som mulig uten å berøre bilens lakk er det på tide med hovedvasken.

  • Bruk gjerne to bøtter, hvor du fyller den ene fylles med egnet vaskemiddel og den andre med rent vann for å skylle svamp eller vaskehanske i.
  • Bilen vaskes fra taket og nedover, avslutt med dørkarmer.
  • Skyll bilen godt, nedenfra og oppover.

Polering

Etter en god vask er det på tide med en polering. Her er det manuelt arbeid som gjelder. Polering i bilvaskemaskin er ikke et fullgodt alternativ da maskinen ikke kommer til over alt.

  • Lakken skal beskyttes med en god polish minst to ganger i året. Ford anbefaler å minimum gjøre dette samtidig som man skifter til sommer- eller vinterhjul.
  • Tørk av hele bilen med et pusseskinn eller en mikrofiberklut mens den fremdeles er våt. Skyll kluten ofte.
  • Velg en polish av god kvalitet og bruk i henhold til bruksanvisningen. Et velpolert karosseri er pent å se på, og er bedre beskyttet mot ytre påvirkning som steinsprut og fugleskitt.
  • Mens du polerer kan du oppdage steinsprutskader, disse er det viktig å reparere med lakkstift for å hindre rust. Lakkstift med riktig lakk til din bil får du kjøpt hos din lokale Ford-forhandler.

Detaljer:

  • Rene innvendige ruter gir bedre sikt og beskytter mot dugg. Bruk vinduspuss og tørk av med en mikrofiberklut eller lofritt tørkepapir. Har du fått steinsprut? Ta kontakt med et Ford verksted så reparerer de skaden.
  • Benytt gjerne plastfornyer på utvendig sorte plastdeler, da får de tilbake glansen og fargen, de blir gjerne litt grå over tid.
  • Bruk gjerne en silikonstift på gummilistene, da vil de holde lengre.
  • Dekkfornyer/glans på dekksidene vil gi bilen det «lille ekstra»
  • Kontroller at klimaanlegget fungerer som det skal og er luktfritt. I mange tilfeller er det lurt å skifte kupéfilter og gi anlegget en anti-bakteriell behandling. En AC rens kan du få utført hos din forhandler og koster fra kr 990.

Emner

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no