Gå videre til innhold
Nye teknologier fra Ford gjør det  lettere og tryggere å være bilist

Pressemelding -

Nye teknologier fra Ford gjør det lettere og tryggere å være bilist

Ford har konstant fokus på å utvikle nye teknologier, som gjør det enklere, tryggere og mer behagelig å kjøre bil. Nå har Ford presentert de nyeste innovasjonene – avanserte frontlykter med persongjenkjenning og et banebrytende luftfiltreringssystem som gjør luften inne i bilen renere enn luften på landet selv når den er midt i tetteste bytrafikk

Fords europeiske forsknings- og utviklingssenter i Aachen, Tyskland, kan i år feire 20-årsjubileum, og har i løpet av disse årene brakt et stort antall nye teknologier til Fords biler. Fellesnevner for forskningen og arbeidet som utføres i Aachen er å gjøre det lettere, tryggere og mer behagelig å være sjåfør, passasjer og medtrafikant.

Ford har nå presentert to nye teknologier, som vil prege fremtidens Ford-modeller: adaptive hovedlys med punktbelysning og et sterkt forbedret luftfiltreringssystem.

Nys – og du er ”blind” de neste 20 meterne

Det avanserte luftfiltreringssystemet finnes allerede i nyeste Mondeo, S-MAX og Galaxy, og er banebrytende i forhold til luftkvaliteten i kupéen. Dårlig luft i kupéen er i seg selv et stort problem, spesielt for astmatikere. Nyser man for eksempel mens man kjører med en fart på 95 km/t, kjører man i praksis i blinde de neste 20 meterne. Fords nye luftfiltreringssystem fjerner 99% av pollen og forurensningen i luften, samtidig som den blokkerer lukt og nesten all kulldioksid, som er kilden til mange menneskers astmaanfall.

Teknologien er som et friskt pust for så vel fører som passasjerer. I tester har Ford påvist at det aktive systemet skaper en luftkvalitet tilsvarende eller renere enn den luften man finner på landet, selv når bilen kjører i bytrafikk eller i kø gjennom en tunnel.

Luftkvalitetssensoren oppfatter uønsket stor konsentrasjon av kulldioksid på utsiden av bilen, stenger luftstrømmene utenfra og resirkulasjon og den avanserte filtreringen startes automatisk. Det nye filteret er 50% mer effektivt enn tidligere når det gjelder å blokkere partikler som er mer enn tusen ganger mindre enn tykkelsen på et menneskehår.

- Fords filtreringsteknologi er av en kvalitet man bare forventer å finne i en avansert bil innen Premium-segmentet, sier markedsdirektør Geir Hauggard i Ford Motor Norge. – Våre tester i tettbygde områder viser helt tydelig at systemet virker.

Avanserte frontlykter advarer deg

Flere av Fords modeller fås allerede i dag med avanserte og adaptive LED-frontlyktsystemer, Fords adaptive hovedlys med punktbelysning, som følger veien, forankjørende og motgående trafikk. Fords ingeniører har i en utvidelse av systemet ikke bare kombinert systemet med trafikkskiltgjenkjenning for å utvikle kamerabasert og avansert punktbelysning, men også tilføyd GPS-informasjon og punktbelysning som fokuserer og setter lyset på mennesker og dyr for føreren.

Tilføyelsen av GPS-informasjon gjør at bilen og frontlyktsystemet ”husker” svinger, bakker og kryss på en gitt rute, slik at lyset blir bredere når man nærmer seg et kryss, en rundkjøring eller et stoppskilt. Det vil si at bilen lagrer informasjonen fra ruten dersom man en dag skal kjøre samme ruten igjen.

Punktbelysning er et viktig tillegg til systemet, som gjør det mye enklere å se mennesker og dyr i mørket. Punktbelysning kan lokalisere og følge opp til åtte mennesker og større dyr som for eksempel elg, som så lyses opp på veioverflaten med et spotlys og en lysstripe som sendes ut fra to LED-lykter ved siden av tåkelyktene foran. I bilens display advares føreren samtidig om farene – og systemet kan holde øye med farer opp til 120 meter lenger fremme på veien.

Avanserte frontlyktsystemer er allerede i dag en del av utstyrsmulighetene på nye Ford Mondeo, S-MAX og Galaxy. Det blendingsfrie systemet med dynamisk lysføring sørger automatisk for å blende deler av lyktenes dioder i forhold til forankjørende og motgående trafikk samtidig som systemet tar høyde for bilens hastighet og omgivelser.

Fords nyeste modeller holder allerede øye med hva som skjer i de nærmeste omgivelsene med.Antikollisjonsassistent med fotgjengeroppdagelse, som både vil kunne hindre påkjørsel av fotgjengere og redusere alvorlighetsgraden av et sammenstøt dersom det skulle inntreffe.

Blendingsfrie frontlykter med adaptive LED-lys som oppdager møtende trafikk og reduserer lys som kan blende samtidig som andre deler av veien gis optimal belysning  og Active City Stop bidrar til å minimere risikoen for sammenstøt med både myke og harde trafikanter. Hvis systemene oppdager en fotgjenger foran bilen, og føreren ikke reagerer på advarslene, bremses bilen automatisk for å unngå sammenstøt eller redusere skadene til et minimum. Det samme gjelder biler og større stillestående objekter – systemet kan helt automatisk bremse bilen ned fra hastigheter opp til 50 km/t, for eksempel for å hindre at man kjører på et forankjørende kjøretøy eller en elg som kommer til syne i veibanen.

Robot med spesielle evner

Fords europeiske forsknings- og utviklingssenter i Aachen har også fått en ny og viktig medarbeider. Det er ikke et menneske - men en robot med spesielle evner kalt RUTH (Robotized Unit for Tactility and Haptics). RUTH kan programmeres til å oppføre seg som et menneske gjør inne i bilen, der den bruker dørhåndtak, dreier på knappene til klimaanlegget og berører overflatene for å sjekke kvaliteten. RUTH er allerede i dag involvert i utviklingen av Fords modeller for å gi best mulighet til å oppleve bilen og kvaliteten.

RUTH's gigantiske arm med seks ledd kan føle og fornemme lyd og materialkvalitet, oppta og analysere disse dataene og bedømme for eksempel opplevd kvalitet og funksjon. RUTH's nyeste funksjon er evnen til å fange opp, isolere og analysere lyd og støy. Det kan være vanskelig å anskueliggjøre hva klikket fra en knapp betyr – er den behagelig eller irriterende, er den for høy eller for lav? De nye mulighetene hjelper Ford til å sikre at det er så behagelig som mulig for fører og passasjerer å oppholde seg i en Ford.

Et sted hvor robotens analyser allerede har gitt resultater er i det nylig lanserte aktive støydempingssystemet. Tre strategisk plasserte mikrofoner i kupéen overvåker motorstøy i kupéen og sender lydbølger gjennom bilens høyttalere for å utjevne støyen.

Emner

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no