Gå videre til innhold
Her er verdensmesternes 15 beste økokjøringsråd!

Blogginnlegg -

Her er verdensmesternes 15 beste økokjøringsråd!

Tidligere i høst kjørte Henrik Borchgrevink og Knut Wilthil en Ford Ranger mer enn 1000 miles på én tank. Det er høyst sannsynlig verdensrekord i økokjøring med en pickup. Her får du verdensmesternes beste økokjøringsråd.

Duoen kjørte hele 1616 kilometer - hele veien fra Oslo til Kautokeino - på én tank med Europas mest solgte pickup hittil i år.

- Det hele er ekstremt nøye planlagt. Vi stopper i nedoverbakker når vi skal bytte sjåfør. Vi tenker hele tiden på ikke å miste fart. Sjåførbytter, venstresvinger og rundkjøringer planlegges god tid i forveien, sier Knut Wilthil.

Tidligere har guttene kjørt sportsbilikonet Ford Mustang med en 2.3-liters EcoBoost-motor og 317 HK inn til ny verdensrekord på én tank ved å tilbakelegge en distanse på hele 1249,3 kilometer.

Les mer om og se flere bilder av nye Ford Ranger her

Her er deres beste økokjøringsråd :

Før kjøring:

 1. Hold bilen i god teknisk stand. En dårlig vedlikeholdt bil bruker mer drivstoff enn nødvendig. Vask og poler bilen regelmessig, det hjelper både mot rust og luftmotstand.
 2. Sjekk lufttrykket i dekkene. Det har forbausende mye å si for både sikkerhet og forbruk.
 3. Prøv å unngå for mange tunge ting i bilen, rydd i bagasjerommet og unngå unødig kjøring med takboks/stativ.
 4. Planlegg ruten på forhånd hvis du skal til steder hvor du ikke er helt sikker på veien. Det lønner seg oftest å ta en titt på kartet for å finne den beste ruten. GPS og Google har ikke alltid rett. Noen ganger kan det også lønne seg å kjøre litt lenger på en bra vei enn å ta en kortere, men på dårligere vei.
 5. Beregn god nok tid. Begynner du å få dårlig tid er det veldig vanskelig å kjøre økonomisk.

Stor guide: Slik velger du den beste familiebilen for ditt behov

Under kjøring:

 1. Den mest gunstige hastigheten for økokjøring ligger mellom 63 og 67 km/t.
 2. Aircondition samt oppvarming av vinduer, ratt og seter øker drivstofforbruket.
 3. Akselerer jevnt og ikke for sakte. Hopp gjerne over et gir eller to på vei opp.
 4. Utnytt energien i bilen og kjør så du slipper å bremse. Hver gang du bremser kaster du bort energi du har brukt drivstoff på å tilføre bilen.
 5. Se så langt fremover på veien som mulig, det er dumt å gi gass for så å måtte bremse ned igjen rett etterpå. Planlegg kjøring inn mot lyskryss og rundkjøringer slik at du i størst mulig grad unngår å stoppe helt.
 6. Trill alltid med bilen stående i gir. Selv mange år etter at drivstoffkutt ble standard på nesten alle biler, tror mange at man sparer drivstoff på å sette bilen i fri i nedoverbakker. I fri går motoren på tomgang og bruker drivstoff. Triller du med bilen i gir kutter automatikken ut drivstofftilførselen og forbruket er null.
 7. Moderne biler har ofte girskift-indikator. Følg den, den vet hva motoren tåler. Det er ingen grunn til å kjøre med for høyt turtall når du ikke trenger det.
 8. Bruk cruisekontroll der du kan. Den kjører mer økonomisk enn det du klarer selv.
 9. Utnytt dine lokalkunnskaper om veier der du kjører ofte. Hvor kan du slippe gassen for å trille i passe fart uten å bremse inn mot kryss, avkjøringer, rundkjøringer og lignende? Det er heller ingen grunn til å gi på litt ekstra over korte strekninger hvis du vet at du må bremse ned igjen rett etterpå.
 10. Følg med i speilet og slipp forbi biler som ikke kjører så økonomisk som deg.

Les også: Nå blir Evald fra Oddas supertaxi Focus RS kjent over hele verden


Emner

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no