Gå videre til innhold
Verdens tøffeste pickup, Ford Ranger, erobrer Arktis!

Blogginnlegg -

Verdens tøffeste pickup, Ford Ranger, erobrer Arktis!

Ingen ny Ford Ranger har blitt levert til et nordligere større tettsted enn den tøffe pickupen til Torstein Nilsen i Longyearbyen. Gruvearbeideren har imidlertid bare 42 km vei å bruke det fullspekkede 200 hestekrefter sterke gliset på.

- En gang Ford, alltid Ford. Jeg har en Mondeo stående på Kløfta utenfor Oslo. Den bruker jeg de seks ukene i året jeg tar ferie sørpå. Jeg falt helt for Rangeren da jeg prøvekjørte den. Den er akkurat så tøff som en bil må være for å takle miljøet her oppe, sier Nilsen.

Les mer om den nyeste Ford Ranger og se flere bilder av den her

Som så mange andre er det kundeservicen hos en spesiell forhandler, i Torstein sitt tilfelle Sulland på Jessheim, som er årsaken til hans langvarige nære forhold til Fords modeller.



Bruker bilen til kos

Torstein Nilsen har bodd i Longyearbyen i 36 år, og jobber til daglig i kullgruvene på Svalbard. Longyearbyen er faktisk regnet som verdens nordligste tettsted med mer enn 2000 innbyggere.

Nilsen planlegger imidlertid ikke å bruke den nye, knalloransje Rangeren for å komme seg til jobb.

- Nei, den kommer jeg mest å bruke til kos. Som når det er reinsjakt eller når båten skal settes ut. Om vinteren er det snøscooter det går i, sier den robuste gruvearbeideren.

Med en kapasitet til å ta hele 1200 kilo på planet kan Rangeren lett frakte snøscooteren rundt på øya. Og skulle snøsmeltingen forårsake store vannmengder har verdens tøffeste pickup vadedybde på hele 80 cm!

Les også: Her er 5 grunner til at nye Ford Ranger fortsatt er førstevalget


Mørketid, nordlys og midnattssol

Og det er nettopp den urørte og vakre naturen som er årsaken til at han har valgt å tilbringe livet sitt på Svalbard. Her hersker den totale mørketiden, ofte med spektakulært nordlys, flere måneder i året før den blir avløst av midnattssol fra april til august. Rundt Longyearbyen vandrer det både isbjørn, fjellrev og reinsdyr.

- Jeg går på reinsjakt, og om sommeren bruker jeg en 24 fots båt for å komme meg ut på fjorden. Her går det mye i fisking. Sånn sett er også Rangeren en genial bil. Med sine 3,5 tonns hengervekt trekker den lett en stor båt bak og kommer seg frem overalt. Det er ikke alle steder veikvaliteten er like bra, sier den nybakte Ranger-eieren.


60% dekket av isbreer

Hele 7 nasjonalparker og 23 naturreservat dekker to tredeler av øygruppa. De beskytter i stor grad den urørte og skjøre naturen som preger øygruppa i Arktis. 60% av øygruppa er dekket av isbreer.

Da Forden ble levert til Nilsen stilte reisearrangøren Hurtigruten Svalbard opp med snøscootere i matchende farge for å ønske den tøffe pickupen velkommen til Arktis.

- Her i Arktis foregår det meste av ferdsel på vinterstid med snøscooter. Utenfor ungdomskolen vår står scooterne parkert på rekke og rad. Generelt er også veistandarden arktisk humpete på grunn av permafrosten, så bilene her oppe må tåle en del juling, sier sjef i Hurtigruten Svalbard IGP, Kjetil Viklund.

Les: Slik spesialtilpasses Fords nyttekjøretøy til ditt behov

Mangler vanlige veinavn

Han forteller også at navnet på veiene så langt mot nord heller ikke er slik det er «sørpå».

- Veiene i Longyearbyen har ikke navn, de har kun nummer. Grunnen til dette er at de i gruvetiden navnga veiene etter navnet på strossene (inngangene) inne i gruvene. Slik er det også med stedsnavn og daler. Den første dalen heter Endalen, deretter Todalen. Dalen der vannledningen gikk, heter selvsagt Vannledningsdalen, sier Viklund til merford.no

Tøffe forhold for mennesker og utstyr

Nilsen selv bor i et av de tradisjonelle spisshusene som Svalbard er så kjent for. Han er ikke redd for at den nye Rangeren skal slite med det barske, arktiske klimaet og de tøffe forholdene på 78 grader nord.

- Klimaet her, spesielt om vinteren, er tøft. Temperaturen ligger gjerne rundt 15-20 minusgrader, og kan i løpet av få timer krype langt under minus 30. Det er jeg imidlertid helt trygg på at Rangeren takler. Den er heldigvis like tøff som den ser ut som, sier den ferske pickup-eieren.

Den lavest målte temperaturen på øygruppa er helt nede i -46,3 grader. Det ble målt i mars 1986. Snø og is dekker faktisk bakken her store deler av året. Ved Svalbard Lufthavn har det de siste årene vært snø rundt 225 av årets 365 dager.

Les også: Her er den nye råtasspickupen Ford Ranger Raptor
Avgiftsfritak gir rimelige biler

Svalbard har verken avgifter eller moms på biler. Det gjør at den 5-seters personbilen med dobbelkabine og alt av tilgjengelig utstyr koster Nilsen 370 000 kroner.

Nypris på fastlandet i Norge er 930 000 kroner. 445 000 kroner av disse skyldes at bilen har bakseter. Det tar staten en svært høy avgift for.

- Noen fordeler må vi jo ha for at vi holder i gang hjulene her oppe. Det er stort sett biler og alkohol som er billig her. Skal du ha grønnsaker betaler vi mye mer for det enn på fastlandet, forteller Nilsen.

Mye bil for pengene på Svalbard

Rangeren ble fraktet med båt til Svalbard fra Tromsø for få dager siden. Den ble solgt av Bil i Nord Tromsø.

- Det er bra for oss å vise de som bor her oppe at det går lekende lett å kjøpe bil på fastlandet og få den fraktet opp med båt. Med null kroner i avgifter får de også veldig mye bil for pengene og Ford har mange flere gode SUVer som er egnet for det tøffe klimaet og det røffe kjøremiljøet her oppe, sier Roar Jensen, fra Bil i Nord Tromsø, som leverte Ford Rangeren til Torstein Nilsen.

ALLE FOTO: SOPHIE CORDON

Emner

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no