Gå videre til innhold
900 HK Ford pickup med rekordstor 3D-printet motordel

Pressemelding -

900 HK Ford pickup med rekordstor 3D-printet motordel

Med den samme 3.5-liter V6 EcoBoost-motoren som sitter i Ford GT har Gymkhana TEN-stjernen Ken Block bygd om en Ford F-150 pickup fra 1977 til å levere mer enn 900 hestekrefter. Motoren har også bilhistoriens største 3D-printede metalldel i en fungerende bil.

Prosjektet er et samarbeid mellom Ford Performance-ingeniører i USA, Fords europeiske ingeniører og RWTH Aachen Digital Additive Production Institute. Sammen bygde disse en aluminiumsmanifold som leverer luft fra turboladerne til sylindrene i motoren.

- Vi er heldige som har tilgang til helt utrolig teknologi. Samtidig var dette et krevende prosjekt på mange måter. Manifolden har en kompleks struktur som ikke kan gjenskapes ved hjelp av tradisjonelle produksjonsmetoder, sier ingeniør ved Ford Europas avdeling for Advanced Materials and Processes, Raphael Koch.

Her kan du se Gymkhana TEN på YouTube

3D-printing gjør designprosessen mer fleksibel, det reduserer vekten på delene samtidig som de forbedrer ytelsen. Teknologien brukes vanligvis for å gjøre utviklingen av Ford kjøretøy raskere, mer kostnadseffektive og kunne teste og forbedre ulike designløsninger.

Den nesten seks kilo tunge manifolden til «Hoonitruck» tok det nesten fem dager å bygge.

- Ford har gjort en helt fantastisk jobb her. Det er min favorittdel på bilen. Det hadde ikke vært andre måter å få dette til på, sier Block.

3D-PRINTET: Manifolden til F-150 Hoonitruck veier nesten seks kilo og tok fem dager å "skrive ut"

Vunnet flere priser for sine 3D-printede deler

Ford mottok nylig flere priser fra Automotive Division of the Society of Plastics Engineers for sine 3D-printede deler som blir brukt i Ford Ranger og Ford Mustang.

3D-printing fungerer ved at delen først designes på en datamaskin. Deretter går 3D-printeren i gang med å gjenskape denne modellen i den ønskede størrelsen ved å legge lag på lag med materialer oppå hverandre. Det kan for eksempel være plast eller metall. Når lageret av materialet er tomt, fyller automatisk robotarmen opp med nytt materiale. Det betyr at maskinen kan jobbe i flere dager på egenhånd.

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder med ca. 202.000 ansatte verden over – og har hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler og produserer en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, nyttekjøretøy, lastebiler, og Lincoln luksusbiler. Ford Motor Company har en ledende rolle innen elektrifisering, selvkjørende biler og mobilitetsløsninger. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon om Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 69.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 24 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Ford åpner senter for 3D-printing for å bidra til produksjonen av deres første elbil i Europa

Ford åpner senter for 3D-printing for å bidra til produksjonen av deres første elbil i Europa

Når den første helelektriske modellen fra Ford - produsert i Europa - ruller av samlebåndet i Køln senere i år, har også produksjonsprosessen blitt mer effektiv, bærekraftig og digitalisert. Den siste innovasjonen er åpningen av at helt nytt senter for 3D-printing.
Hele 12 høyteknologiske 3D-printere skal produsere en rekke forskjellige plast- og metallkomponenter som varierer i størrelse fra

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no