Gå videre til innhold
Ford åpner senter for 3D-printing for å bidra til produksjonen av deres første elbil i Europa

Pressemelding -

Ford åpner senter for 3D-printing for å bidra til produksjonen av deres første elbil i Europa

Når den første helelektriske modellen fra Ford - produsert i Europa - ruller av samlebåndet i Køln senere i år, har også produksjonsprosessen blitt mer effektiv, bærekraftig og digitalisert. Den siste innovasjonen er åpningen av at helt nytt senter for 3D-printing.

Hele 12 høyteknologiske 3D-printere skal produsere en rekke forskjellige plast- og metallkomponenter som varierer i størrelse fra noen centimeter med vekt på bare 30 gram, til langt større deler. Den største 3D-printeren på senteret kan produsere 15 kilos deler som er opptil 2,4 meter lange, 1,2 meter brede og 1 meter høye.

– Vi produserer først og fremst verktøy og andre hjelpemidler til vår egen produksjon her. Hver enkelt del kan være helt unik, men med den samme kvaliteten, sier Fords ingeniør for 3D-print, Nurah Al-Haj-Mustafa. Deler kan være måleverktøy for å sjekke dimensjoner og feste av Ford-logoen, men også i fremtiden mer massive festekonstruksjoner for å ta i bruk roboter i produksjonen av karosseri. Komponenter til piloter og småseriebiler kan også produseres i det nye 3D-printsenteret.

Mer fleksibelt, og sparer tid og penger

3D-printing kan, i tillegg til å være fleksibelt, spare tid og penger i produksjon av små komponentvolum – opptil 80 % sammenlignet med dagens konvensjonelle støpeprosess. 3D-printing er også langt mindre materialkrevende og granulatene som ikke blir brukt, kan gjenbrukes. Ford Research and Innovation Center i Aachen i Tyskland jobber nå med et eget pilotprosjekt for gjenbruk av granulater for 3D-printing.

Ford i Køln har brukt 3D-printing i lang tid. Allerede på 1990-tallet tok ingeniørene ved Merkenich utviklingssenter i bruk 3D-printede komponenter til testbiler og prototyper. Ford satt også tidlig standarden i denne type produksjon. I 2019 produserte de for eksempel den største metalldelen som noensinne har vært produsert med 3D-printing, en aluminiumsmanifold til en Ford F-150 som ble ombygd av den drifting-legenden Ken Block som nylig gikk bort.

Ved Fords fabrikk i Valencia i Spania har et eget team utviklet en katalog med mer enn 5000 deler som kan produseres, og som løser forskjellige utfordringer i produksjonsprosessen. Bare i løpet av 2021 ble hele 20 000 deler 3D-printet.

De ansatte kan lett søke om nye verktøy og hjelpemidler

Det nye og spesielle med 3D-printsentereret i Køln er blant annet samarbeidsformen. Alle Ford-ansatte kan lett komme i kontakt med senteret via en app hvor de deler tegninger av delen de ønsker, eller beskriver hva de trenger den til.

– Vi vil ha en «start-up»-tilnærming til dette med korte avstander og lite byråkrati. Delene som de ansatte ønsker, kan raskt designes og produseres av vårt 3D-printing team, sier sjef for motorfabrikken og ansvarlig for 3D-printing senteret, Oliver Färber.

Flere deler 3D-printet for fremtidig produksjon av den nye elbilmodellen

De har allerede utviklet en dørkantbeskytter som nå testes ut i sluttmontering og kan brukes på andre arbeidsstasjoner i fremtiden. Et ergonomisk forbedret hjelpemiddel for montering av kollisjonsputer testes også. Flere deler er allerede blitt 3D-printet for den fremtidige produksjonen av den første elektriske bilmodellen som skal produseres i Køln, blant annet 1800 beskyttelsesdeler, som skal sørge for at dørene ikke blir skadet under transport til produksjonslinjen.

– Jeg er glad for at vi kan åpne vårt nye 3D-printsenter før vi lanserer vår nye elbilmodell. Dette gjør det mulig for oss å få verdifull erfaring, sier Rene Wolf, managing director, Manufacturing, Ford-Werke.

Fremtidens fabrikk: Cologne Electrification Center

Den mest omfattende transformasjonsprosessen i selskapets historie i Køln påvirker ikke bare produksjonen til flere elektriske modeller. Ford vil også promotere digitalisering og Industri 4.0.

– 3D-printsenteret er ett godt eksempel på det som er vår visjon for produksjonen ved Cologne Electrification Center. Dette skal bli fremtidens fabrikk, sier Wolf.

Se en video fra 3D printing-prosessen her:


Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) er et globalt selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA som forplikter seg til å skape en bedre verden, hvor alle kan forflytte seg som de vil og følge sine drømmer. Selskapets Ford+ plan for vekst og verdiskapning, kombinerer eksisterende ressurser, nye muligheter og en «always-on» relasjon med kundene som vil berike deres opplevelser og øke kundelojaliteten. Ford utvikler, produserer, markedsfører og har service på sine tilkoblede, og i økende grad elektrifiserte, personbiler og nyttekjøretøy: Fords lastebiler, nyttekjøretøy, personbiler og Lincolns luksusbiler. Selskapet har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, tilkoblede tjenester og mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler og finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford har cirka 183.000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, deres produkter og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 34.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 54.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 14 produksjonsenheter (hvorav 8 er heleide anlegg og 6 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

All informasjon i denne pressemeldingen er gjeldende for det tidspunktet den er publisert på. Informasjonen kan, i likhet med spesifikasjoner og funksjoner i pressemeldingen, endres over tid, og variere fra marked til marked. Ford Motor Norge forplikter seg ikke til å oppdatere denne type utsagn i den enkelte pressemelding.


Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Ford tester robotladestasjon hvor du ikke trenger gå ut av bilen for å lade

Ford tester robotladestasjon hvor du ikke trenger gå ut av bilen for å lade

Ford har nå utviklet en prototype på en robotladestasjon hvor føreren ikke trenger å gå ut av bilen, men starter ladingen fra sin egen mobiltelefon. På sikt kan teknologien i kombinasjon med selvkjørende biler gjøre at hele ladeprosessen kan bli helautomatisk.
Selv om det å lade en elbil blir sett på som en enkel oppgave for de fleste, kan det være en utfordring for mennesker med nedsatt funksj

Roboten Robbie hjelper ansatte med nedsatt funksjonsevne og mobilitetsutfordringer på Ford-fabrikk

Roboten Robbie hjelper ansatte med nedsatt funksjonsevne og mobilitetsutfordringer på Ford-fabrikk

Roboten Robbie har nå fått fast jobb på Fords fabrikk i Køln i Tyskland. Den er utviklet for å hjelpe de som har utfordringer med vonde skuldre, håndledd eller nedsatt funksjonsevne, med å utføre jobben de ønsker å gjøre.
– Med Robbie the Cobot viser vi hvor mange forskjellige funksjoner på en arbeidsplass som de med en nedsatt funksjonsevne kan utføre, når det blir lagt godt til rette for den

Ford introduserer LFP-batterier i Mustang Mach-E og øker sin batteriproduksjonskapasitet

Ford introduserer LFP-batterier i Mustang Mach-E og øker sin batteriproduksjonskapasitet

I løpet av året introduseres LFP-batterier (litium-jern-fosfat) for enkelte modellkonfigurasjoner av den populære SUV-en Mustang Mach-E. LFP-batterier er svært holdbare, lader raskere og benytter færre kostbare og høyt etterspurte råmaterialer.
Ford har også annonsert at de vil investere 3,5 milliarder dollar for å bygge en LFP-batterifabrikk i Michigan, USA, som en del av selskapets over 50

Ford åpner ny karbonnøytral elbilfabrikk i Køln: Skal bygge en ny generasjon elbiler til europeiske kunder

Ford åpner ny karbonnøytral elbilfabrikk i Køln: Skal bygge en ny generasjon elbiler til europeiske kunder

Ford åpnet i dag Cologne Electric Vehicle Center, et høyteknologisk produksjonsanlegg i Tyskland som skal bygge Fords neste generasjon elektriske biler til europeiske kunder.
Fords historiske bilfabrikk i Niehl i Køln ble grunnlagt i 1930, og har med en investering på 2 milliarder dollar blitt omgjort til en toppmoderne elbilfabrikk. Investeringen representerer en tillitserklæring til både tys

Nå starter masseproduksjon av nye helelektriske Ford Explorer i ny toppmoderne elbilbilfabrikk i Tyskland

Nå starter masseproduksjon av nye helelektriske Ford Explorer i ny toppmoderne elbilbilfabrikk i Tyskland

I dag startet Ford masseproduksjonen på deres første dedikerte elbilfabrikk i Europa. Det skjer etter at en investering på drøye 21 milliarder kroner har forvandlet et historisk produksjonsanlegg til en toppmoderne bilfabrikk for fremtiden.
Den nye helelektriske 5-seters SUV-en Ford Explorer er den første bilen som ruller av samlebåndet på Ford Cologne Electric Vehicle Center – og markerer ett

Ford vil gjøre elbilproduksjon mer effektiv: Bilene kjører selv av samlebåndet

Ford vil gjøre elbilproduksjon mer effektiv: Bilene kjører selv av samlebåndet

I mer enn 100 år har det alltid sittet noen bak rattet når nye biler har blitt kjørt av samlebåndet på Fords fabrikker rundt i hele verden. Nå kan det være i ferd med å endre seg.
Ford tester nå kunstig intelligens for automatisert kjøring – for å gjøre denne prosessen enda mer effektiv. I prosjektet er ikke bilene bare selvkjørende når de kjører av samlebåndet, de kjører også selv til de endel

Ford inngår unikt teknologisamarbeid med Tibber i Norge: Skal tilby neste generasjons smarte ladeløsninger

Ford inngår unikt teknologisamarbeid med Tibber i Norge: Skal tilby neste generasjons smarte ladeløsninger

Ford har inngått et unikt partnerskap med Tibber i Norge. De to selskapene skal fremover samarbeide tett for å utvikle morgendagens smarte ladeløsninger for Fords stadig voksende elbilportefølje.
Det norske samarbeidet er en del av et større internasjonalt samarbeid med Tibber i Tyskland og Nederland, og det engelske energiselskapet Octopus i Storbritannia.
– Vårt nye energiinitiativ er en

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no