Gå videre til innhold
Roboten Robbie hjelper ansatte med nedsatt funksjonsevne og mobilitetsutfordringer på Ford-fabrikk

Pressemelding -

Roboten Robbie hjelper ansatte med nedsatt funksjonsevne og mobilitetsutfordringer på Ford-fabrikk

Roboten Robbie har nå fått fast jobb på Fords fabrikk i Køln i Tyskland. Den er utviklet for å hjelpe de som har utfordringer med vonde skuldre, håndledd eller nedsatt funksjonsevne, med å utføre jobben de ønsker å gjøre.

– Med Robbie the Cobot viser vi hvor mange forskjellige funksjoner på en arbeidsplass som de med en nedsatt funksjonsevne kan utføre, når det blir lagt godt til rette for den enkelte medarbeider. Coboter kan bidra til å skape flere arbeidsplasser og forlenge yrkeslivet til våre ansatte, sier Oliver Färber, plant manager, Cologne Powertrain Operations, Ford Europa.

En cobot er en robot som er utviklet for å samarbeide med mennesker, blant annet om deres arbeidsoppgaver.

Jobber sammen med roboten ved samlebåndet

Dietmar Brauner har jobbet ved samlebåndet i Køln i hele 30 år. Han trodde hans karriere var over da han fikk utfordringer med bevegeligheten i både skulder og håndledd.

– Opp gjennom årene har det blitt vanskeligere for meg å utføre arbeidet mitt. Med roboten som hjelper meg, er det som å ha en ekstra arm – en veldig sterk arm. Det har forandret alt. Jeg håper dette gjør at flere får sjansen til å fortsette å gjøre jobben vi setter så pris på, sier Brauner.

Dietmar og Robbie jobber sammen ved samlebåndet på Fords fabrikk i Køln med å montere deksel på motorer. Dietmar legger de to dekslene i holderne og ber Robbie om å plukke dem opp, og sette de godt på plass. Det blir gjort med så stor presisjon at Dietmar bare trenger å sette skruen i hullene som matcher på motor og deksel, og feste det med en elektrisk skrutrekker.

Prisvinnende prosjekt: Store muligheter for samarbeid mellom mennesker og maskiner

Fords forskningsprosjekt er utviklet for å vise at mennesker som har redusert bevegelighet, eller de med nedsatt funksjonsevne, kan utføre arbeid i produksjonen uten behov for ekstra beskyttelse eller andre sikkerhetsbarrierer. Robbie beveger seg bare når den bli aktivert av Dietmar, og har sensorer som oppdager når hans hender eller fingre er i veien.

Det prisvinnende prosjektet har blant annet fått støtte fra RWTH Universitetet i Aachen og den regionale offentlige virksomheten, Landschaftsverband Rheinland (LVR).

– Vi har innført en unik arbeidsplass i vår bransje. Med suksessen vi har hatt her vil vi også innføre dette i andre type arbeidsplasser, spesielt tilpasset de med nedsatt funksjonsevne. Mulighetene for samarbeid mellom mennesker og cobots (collaborative robots) er svært store, sier professor Mathias Hüsing ved RWTH Universitetet i Aachen.

Ford har tidligere brukt samarbeidende roboter til å bistå de ansatte med så komplekse arbeidsoppgaver som å finpusse nye biler, eller som den selvkjørende «verktøykassen» Survival.

Se video her:

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) er et globalt selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA som forplikter seg til å skape en bedre verden, hvor alle kan forflytte seg som de vil og følge sine drømmer. Selskapets Ford+ plan for vekst og verdiskapning, kombinerer eksisterende ressurser, nye muligheter og en «always-on» relasjon med kundene som vil berike deres opplevelser og øke kundelojaliteten. Ford utvikler, produserer, markedsfører og har service på sine tilkoblede, og i økende grad elektrifiserte, personbiler og nyttekjøretøy: Fords lastebiler, nyttekjøretøy, personbiler og Lincolns luksusbiler. Selskapet har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, tilkoblede tjenester og mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler og finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford har cirka 183.000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, deres produkter og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 41.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 55.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 14 produksjonsenheter (hvorav 10 er heleide anlegg og 4 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no