Pressemelding -
Bruker samarbeidende roboter til finpuss av nye biler
Ford har for første gang benyttet seg av et helt robot-team som jobber side om side med ingeniørene deres ved fabrikken i Køln, Tyskland for å sikre at hver eneste produserte Ford Fiesta får en perfekt «finish».
De seks robotene er såkalte «cobots» som samarbeider med de ansatte om arbeidsoppgavene. Jobben deres er å pusse hver eneste Ford Fiesta som blir kjørt av samlebåndet. Denne jobben gjør de flittige hjelperne på bare 35 sekunder. De erstatter ikke ansatte, men gir disse mulighet til å gjøre mer komplekse oppgaver, samtidig som de slipper det tunge og rutinepregede arbeidet på fabrikken.
- Cobotene (collaborative robots) «kjenner» selv når de må pusse mykere og grundigere. De kommer også enklere til med pussemaskinen på steder som midt på taket, sier senioringeniør i Ford Europa, Dennis Kuhn.
Finpusser etter rustbeskyttelse
Cobotene UR10 er verdens mest solgte samarbeidende roboter, og er produsert av Universal Robots. De brukes blant annet innenfor lyd og bildeindustrien for å finpusse eksklusive høyttalere og subwoofere. I Fords «Paint Shop» brukes et 3D-printet mykt lag mellom robotarmen og slipepapiret som gjør coboten i stand til å jobbe med den samme fingerferdigheten og nøyaktigheten som et menneske.
I løpet av prosessen blir hver eneste Fiesta senket ned i et spesielt bad som gir hele bilen et lag med 10 års rustbeskyttelse.Etter dette kan små flekker av ujevnt fordelt rustbeskyttelse ligge igjen flere steder på karosseriet. Det er disse ujevnhetene de seks cobotene fjerner for å gjøre grunnarbeidet helt perfekt. Den visuelle sistesjekken blir utført av to ansatte før kjøretøyene blir sendt videre for påføring av grunning.
Mer krevende med bevegelig rullebånd
Når disse cobotene brukes til finpuss av høyttalere og annet lydutstyr med mange jevne flater, trengs det bare én cobot. Når Ford bruker teknologien ved et bevegelig rullebånd måtte oppgaven angripes på en helt ny måte.
- Det tok flere uker å installere cobotene og å programmere dem til å jobbe sammen med å jevne ut de mange forskjellige flatene som er på en Fiesta. Den oppgaven ble enda mer utfordrende fordi bilen beveget seg på samlebåndet. Takket være vår lange erfaring med bruk av coboter og deres tilpasningsevne er det ikke en flekk på bilene når de forlater robotene, sier, Detlev Dahl, administrerende direktør i Dahl Automation.
Kan bli utplassert ved flere av Fords fabrikker
Ford vurderer nå å utplassere coboter både på sin fabrikk i Valencia, Spania og Craiova i Romania. Selskapet benytter allerede coboter til oppgaver som test av kvaliteten på nye bilseter, til å fungere som en selvkjørende verktøykasse som leverer reservedeler ved behov.
Emner
Om Ford Motor Company
Ford Motor Company er et global selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler og produserer en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, SUVer, nyttekjøretøy, lastebiler, elektrifiserte kjøretøy og Lincoln luksusbiler.Konsernet leverer også finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford Motor Company har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, selvkjørende biler og mobilitetsløsninger. Ford har 194 000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, produktene og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com
Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca.50.000 ansatte ved sine heleide anlegg. De har rundt 64.000 ansatte når fellesforetak og ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 20 produksjonsenheter (hvorav 13 er heleide og 7 er ukonsoliderte joint venture fasiliteter.). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.
Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.