Gå videre til innhold
Ekstra mange veihull på europeiske veier:  Ny Ford-teknologi reduserer skadene

Pressemelding -

Ekstra mange veihull på europeiske veier: Ny Ford-teknologi reduserer skadene

Kombinasjonen av kald vinter og fuktig vår har gjort at mange land i Europa har fått en rekke nye veihull som skaper store problemer. Nå kommer nye Ford Focus med en helt ny teknologi som skal redusere skaden om du kjører i et veihull.

I gjennomsnitt ble det reparert et veihull hvert 21. sekund i England og Wales det siste året. I Roma er det lagt en plan for å reparere hele 50 000 veihull hver måned, mens det i tyske Köln meldes om hele 6000 nye veihull etter årets uvanlig kalde vinter.

Med nye Ford Focus registreres det når hjulet går ned i et veihull og deretter blir støtdemperne lynraskt justert så hjulet ikke faller helt ned.

Smart system med adaptivt understell

- Vanligvis må ingeniørene våre lete etter de mest krevende testveiene for virkelig å sette bilens understell på en tøff prøve. Men stadig oftere opplever vi nå at disse veiene finner oss. Veihull er ikke et problem som vil forsvinne med det første. Med det nye avanserte understellet til nye Ford Focus har vi derimot klart å gjøre sammenstøtet mindre, sier markedsdirektøren i Ford Motor Norge Geir Haugaard.

Fordi dekket og hjulet ikke går så langt ned i veihullet, treffer det ikke den andre siden av veihullet like hardt som det ellers ville ha gjort. Hjulene og hjulopphenget bak får også et varsel fra hjulene foran om veihullet og kan justeres i henhold til dette. Alt dette skjer på under ett sekund.

Det nye veihulldeteksjonssystemet fås på Focus med det nye adaptive understellet.

Justerer hjuloppheng på 2 millisekunder

Med dette tilvalget sendes det hvert andre millisekund tilbakemeldinger fra bilens understell, karosseri, styring og bremser som så justerer bilens hjuloppheng for en mer komfortabel kjøring, også på dårlige veier. Støtene blir mindre, og støy og vibrasjoner reduseres.

Ford tester allerede i dag alle sine modeller på en 1,9 km lang veistrekning på sitt testanlegg i Lommel i Belgia. Denne er full av de verst tenkelige veihullene. Systemet på nye Ford Focus har hentet informasjon fra omfattende testing her.

I tillegg er det hentet inn hundrevis av timer med testresultater fra en rekke europeiske offentlige veier hvor både belastning og bilens forskjellige reaksjoner ved forskjellig type last er analysert. Utstyret som er brukt i analysen likner det seismologer bruker for å studere jordskjelv.

Slik klager du på veihull

Har du kjørt i et veihull og mener du har krav på erstatning? Her er NAFs liste over viktige momenter i en klage:

  • Kjente det offentlige, dvs. stat, fylkeskommune eller kommune til feilen på veien?
  • Har det vært tid til å utbedre eller fjerne faren?
  • Kunne det ha vært varslet om forholdene?
  • Forelå handlingsalternativer eller lignende
  • Har regelverk, instrukser, veinormaler og lignende blitt fulgt?
  • Foreligger det en plan eller rutiner for vedlikehold og tilsyn?

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder med ca. 202.000 ansatte verden over – og har hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler og produserer en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, nyttekjøretøy, lastebiler, og Lincoln luksusbiler. Ford Motor Company har en ledende rolle innen elektrifisering, selvkjørende biler og mobilitetsløsninger. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon om Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 69.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 24 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no