Gå videre til innhold
Ford utvikler "Køassistent" og ny parkeringsteknologi for å møte fremtidige trafikkutfordringer.

Pressemelding -

Ford utvikler "Køassistent" og ny parkeringsteknologi for å møte fremtidige trafikkutfordringer.

Ford utvikler nå intelligente, nestegenerasjons kjøreteknologier for å møte utfordringene fra hurtig by- og befolkningsvekst rundt om i verden. Fords prototyper av to slike teknologier - Køassistent og en Parkeringsassistent for parallell parkering – skal blant annet dempe sjåførstress og bidra til å redusere trafikk-kork. 

- Vi tror utviklingen av disse teknologiene vil spare tid, senke forbruk og utslipp og forbedre sikkerheten, sier Paul Mascarenas, Fords visepresident for forskning og fremtidsutvikling. 

De to teknologiene er en del av et program Ford Motor Companys arbeidende styreformann Bill Ford presenterte tidligere i år, for å møte utfordringene fra hurtig befolknings- og byvekst. 

Køassistent er en intelligent teknologi som Ford utvikler med sikte på årene 2017 til 2025. Den bruker radar og kamerateknologi for å holde følge med andre kjøretøyer og forbedre trafikkflyten. 

- Sjåførene tilbringer over 30 % av tiden i tett trafikk, fastslår Joseph Urhahne, ingeniør hos Ford of Europe's avdeling for forskning og avansert konstruksjon. - Køassistenten vil kunne gjøre kjøring i tett trafikk mer avslappet, og ved bruk av Ford-teknologiene følge trafikkflyten og på den måten redusere kødannelser. 

Simuleringsstudier har vist, at dersom 25 % av kjøretøyene på en veistrekning er utstyrt til automatisk å kunne følge forankjørende trafikk vil reisetiden kunne reduseres med 37,5 % og forsinkelser med 20%. Flere av teknologiene som er nødvendige for Køassistent er allerede tilgjengelig på mange av dagens Ford-modeller. En av dem er filskiftevarsler, som minner sjåføren på å styre bilen tilbake til kjørefeltet hvis det oppdages en utilsiktet bevegelse ut av feltet. Filskiftevarsler har også kamerateknologi som overvåker bilens posisjon i kjørebanen. 

Køassistentens behov for automatisk hastighetsregulering ivaretas av blant annet Adaptiv Cruisekontroll, et radarbasert system som sørger for å holde avstand til bilene foran. - Hvis det er noe som er mer frustrerende enn å bli fanget i en bilkø, så er det å bli fanget i en bilkø der andre sjåfører ikke klarer å holde følge med trafikken rundt seg og dermed bidrar til ytterligere kødannelse, sier Urhahne.

Parallell parkering

I nær fremtid – frem mot 2017 - planlegger Ford også å videreutvikle sin Parkeringsassistent, et populært utstyr som gjør det mulig for sjåføren å lukeparkere uten å røre rattet - til også å gjelde parallell parkering. 

Målet er å gjøre parkering så hurtig, nøyaktig, effektiv og lite krevende som mulig. Her vil det  brukes følere som identifiserer en parkeringsplass med tilstrekkelig bredde, for deretter å styre bilen på plass med Fords elektroniske servostyring. Poenget er at Ford allerede har den teknologien som er nødvendig for å gå fra dagens Parkeringsasistent til parallell parkering. Systemet gir fordeler både for sjåføren og andre veibrukere gjennom hurtighet og presisjon. Rettere og penere parkering betyr også mer plass for alle

Da Bill Ford la frem selskapets framtidsvyer minnet han om prognosen om at dagens 1 milliard biler vil kunne fordobles eller tredobles innen 2050. - Vi vil i stigende grad utnytte tilgjengelig teknololgi for å redusere bilkøer og ulykker, sa Ford.- Jeg er overbevist om at vi vil få se mange av disse fremskrittene ganske snart siden mye teknologi allerede er oppfunnet og testet. 

Emner

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no