Gå videre til innhold
Ny analyse: 14. desember er den store førjuls-bakrusdagen

Pressemelding -

Ny analyse: 14. desember er den store førjuls-bakrusdagen

Denne uken varslet Utrykningspolitiet og norske politidistrikt at de vil ha ekstra fokus på promillekontroller. En ny, europeisk analyse av sosiale medier viser at 14. desember er dagen hvor flest nevner ordet «bakrus» i hele førjulstiden.

Utrykningspolitiet (UP) gjennomfører akkurat nå en felles uke - med hyppige kontroller - med europeiske kollegaer i regi av TISPOL (European Traffic Police Network) for å avdekke og forebygge ruspåvirket kjøring.

Selv om 1. juledag er dagen aller flest nevnte ordet «hangover» eller bakrus, er det 14. desember som er toppdagen før høytiden for alvor starter.

Forskere foretok tellingen i sosiale medier i Frankrike, Tyskland, Spania, Italia og Storbritannia på oppdrag fra Ford. Sammenliknet med starten av desember, var det 14. desember mer enn dobbelt så høy hyppighet i bruken av ordet «hangover» i meldinger.

Kan være ikke kjørbar hele dagen derpå

- Det er ingen sikker måte å å kunne vite når alkoholen er helt ute av kroppen, men perioden er lengre enn du tror. Hvis du er ute og feirer til langt på natt, kan du faktisk være over promillegrensen hele dagen derpå. Det er viktig at folk innretter seg deretter, sier talsmann for den britiske trafikksikkerhetsorganisasjon Brake, Charli Brunning.

Ifølge forskningen er søndager den ukedagen hvor flest kjører i bakrus. Rundt klokken 11 er tiden på dagen hvor flest kjører med dagen derpå-promille.

Bakrus-drakt viser hvor stor innvirkning bakrus kan ha for bilkjøring 

Ford jobber aktivt for å få ned antall berusede sjåfører i trafikken, blant annet gjennom et opplæringsprogram som er gjennomført for mer enn en million unge over hele verden.

I programmet, Ford Driving Skills for Life, som er for dem med førerkort mellom 18 og 24 år, får mange av de unge sjåførene muligheten til å prøve en såkalt «bakrusdrakt.»

Den 17 kg tunge drakten gir deg de klassiske symptomene på bakrus, som kvalme, hodepine, svimmelhet og generell trøtthet.

- Denne «bakrusdrakten» viser hvor stor innvirkning bakrus kan ha for din kjøreevnen, og hvilken risiko du utgjør for de andre i trafikken - og deg selv - sier Jim Graham, ansvarlig for Fords opplæringsprogram for unge bilførere, Driving Skills For Life.

«Drakten» består av en spesiell vest, vekter på ankler og håndledd, en caps, spesiallagde briller og øreklokker.

Ford Driving Skills For Life ble for første gang gjennomført i Norge i oktober i år.

En av tre tror de har kjørt med promille

Hele 32% av norske bilister tror de kan ha kjørt med promille. Det kommer frem i en undersøkelse Gjensidige har utført. Mye av kjøringen skjedde dagen derpå.

UPs norske tall viser imidlertid at politiet ikke anmelder flere sjåfører i ruspåvirket tilstand i desember enn hva de gjør i sommermånedene. I 2016 anmeldte politiet 6% flere ruspåvirkede sjåfører om sommeren (819) enn i desember (774). Dette har vært den samme situasjonen over flere år.

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no