Gå videre til innhold
Tilbake på ulykkesstedet for å lære unge sjåfører om trafikksikkerhet

Pressemelding -

Tilbake på ulykkesstedet for å lære unge sjåfører om trafikksikkerhet

For 13 år siden ble Jonny Grimestad alvorlig skadet og lam etter en bilulykke utenfor Rakkestad. I midten av oktober er han tilbake i området – denne gangen for å lære unge sjåfører at de ikke er udødelige i trafikken.

«En mann i 20-årene ble fredag morgen fløyet i luftambulanse til Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader etter en utforkjøring på riksvei 124 sør for Eidsberg i Østfold», meldte NTB 17. mars 2006.

- Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte. Jeg hadde den andre bilen bak meg, og han forsøkte å kjøre forbi. Jeg lå midt i veien gjennom en slak sving i rundt 90. Deretter er alt svart. Det neste jeg husker er rommet på Ullevål sykehus noen dager etter, forteller Jonny i dag.

Ambassadør for gratis kjørekurs for ungdom

I slutten av oktober skal han tilbake til det samme området hvor trafikkulykken for 13 år siden nesten kostet ham livet. Denne gangen for å lære unge sjåfører å unngå å ta dumme beslutninger i trafikken. Grimestad er nemlig ambassadør for det gratis kjørekurset Ford Driving Skills for Life på Rudskogen Motorsenter lørdag 19. og søndag 20. oktober.

Det var like i nærheten av Rudskogen, på veien mellom Rakkestad og Askim, livet til Jonny ble totalforandret denne marsdagen i 2006. Tidlig på morgenen var han på vei til jobb. På veien var det lite trafikk. Plutselig så Jonny en bil bak seg. Han følte den lå for nære.

- Jeg akselererte, og både jeg og den andre bilen gjorde et par forbikjøringer på de lange og oversiktlige strekningene der. Det var imidlertid ikke noen kappkjøring. Jeg tror ikke vi var over 90 km/t på noe tidspunkt, forklarer Grimestad.

- Unge må innse at de ikke er udødelige

Han har engasjert seg i kjørekurset fordi han fremdeles er veldig glad i å kjøre bil, men samtidig blir skremt når han ser unge sjåfører fikle med mobilen bak rattet, eller ser video av folk som filmer at de kjører i ekstreme hastigheter.

- Jeg tror mange unge trenger en liten «reality check» for å innse at de ikke er udødelig. Da jeg hørte om Fords gratis kjørekurs, tenkte jeg at dette kan være den lille påminnelsen som gjør at ferske sjåfører tar smartere avgjørelser i trafikken. En ulykke kan skje når som helst, og det skjer på sekunder. Konsekvensene av en ulykke kan bli veldig store, og kan forandre hele livet ditt, advarer Grimestad.

Sammen med forsikringsselskapet If og Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund arrangerer Ford Motor Norge kurset - hvor unge sjåfører mellom 18 og 26 år med førerkort – får noen lærerike og morsomme timer bak rattet. Til nå har mer enn 700 norske ungdommer gjennomført kurset.


Fikk komplett ryggmargsskade – ble lam fra livet og ned

Den tidlige mars-morgenen i 2006 mistet Jonny kontrollen over bilen i en slak, lang sving. Bilen ble kastet rundt og endte langt ute på et jorde. Ulykken har knust den ene ryggvirvelen hans. Han har pådratt seg en såkalt komplett ryggmargsskade, og er lam fra livet og ned. Sjansen for at han noen gang skal gå igjen er svært liten.

- Som type er jeg en realist som gjør det beste ut av alle situasjoner. Samtidig fikk jeg sjokk da jeg fikk den beskjeden. Jeg tenker fremdeles innimellom på alt jeg på en måte har gått glipp av i livet. Samtidig har jeg hele veien hatt gode venner og familie rundt meg som har hjulpet og styrket meg gjennom disse årene. Likevel hadde det beste naturligvis vært om jeg ikke tok den ene dumme avgjørelsen som 20-åring, sier ambassadør for Ford Driving Skills for Life, Jonny Grimestad.

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er et global selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler og produserer en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, SUVer, nyttekjøretøy, lastebiler, elektrifiserte kjøretøy og Lincoln luksusbiler.Konsernet leverer også finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford Motor Company har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, selvkjørende biler og mobilitetsløsninger. Ford har 194 000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, produktene og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca.50.000 ansatte ved sine heleide anlegg. De har rundt 64.000 ansatte når fellesforetak og ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 20 produksjonsenheter (hvorav 13 er heleide og 7 er ukonsoliderte joint venture fasiliteter.). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Ford bruker gamere for å få unge til å forstå faren med kjøring i påvirket tilstand

Ford bruker gamere for å få unge til å forstå faren med kjøring i påvirket tilstand

Fords eget e-sportslag tar nå i bruk tre spesialdrakter som simulerer effekten av å kjøre bil med promille, i bakrus eller når du er veldig trøtt - i en ny video. Målet er å få unge mennesker til å melde seg på det internasjonale kjøreprogrammet, Ford Driving Skills for Life (DSFL), hvor draktene brukes i opplæringen. 
Mer enn 1000 ungdommer mellom 18 og 26 år i Norge har gjennomført Driving Sk

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no