Gå videre til innhold
Ikke noe lys? Ikke noe problem! Fords selvkjørende forskningsbiler har sensorer som ser i mørket

Pressemelding -

Ikke noe lys? Ikke noe problem! Fords selvkjørende forskningsbiler har sensorer som ser i mørket

En Ford Fusion Hybrid forskningsbil gjennomførte nylig en selvkjørende testkjøring om natten og navigerte langs øde veier og gjennomførte oppgaver som ville ha vært risikable med et menneske bak rattet.

Kjøringen fant sted i stummende mørke på en av Fords testbaner, og markerte neste milepæl i selskapets reise mot å kunne levere fullt ut selvkjørende biler til kunder rundt om i verden. Det er en viktig utvikling idet den viser at selv uten kameraer, som krever lys, er Fords LiDAR – som arbeider med bilens virtuelle sjåførprogramvare - robust nok til å styre problemfritt langs svingete veier i mørket. Samtidig som det er idéelt å ha alle tre typene av sensorer – radar, kameraer og LiDAR – kan sistnevnte virke uavhengig på veier uten trafikklys.

Amerikansk trafikksikkerhetsstatistikk viser at tre ganger så mange personer blir drept ved mørkekjøring som ved kjøring i dagslys.

- Takket være LiDAR er ikke testbilene avhengig av at solen skinner eller at kameraene kan se hvitmalte merker i asfalten, sier Jim McBride, Fords tekniske leder for selvkjørende biler. - Faktisk gjør LiDAR det mulig for en selvkjørende bil å manøvrere like bra i stummende mørke som i dagslys.

For å navigere i mørket bruker Fords selvkjørende biler høyoppløselige 3D-kart – med komplett informasjon om veien, veimarkeringer, geografi, topografi og landemerker som skilt, bygninger og trær. Kjøretøyet bruker LiDAR-laser for å oppdatere sin egen posisjon på kartet i sanntid. Ytterligere data fra radaren legges sammen med de som kommer fra LiDAR for å fullføre den selvkjørende bilens kapasitet til å overvåke hvor den befinner seg.

For denne testen brukte Fords ingeniører briller med evne til å se i mørket for å kunne overvåke det som skjedde i og utenfor bilen. Nattsynet gjorde det mulig å se at LiDAR gjorde jobben sin i form av infrarøde laserstråler rundt bilen. LiDAR-sensorene sender ut 2,8 millioner laserstråler pr. sekund for å kunne foreta en nøyaktig skanning av omgivelsene.

- Inne i bilen merket jeg at den beveget seg, men da jeg så ut av vinduene så jeg bare stummende mørke, forteller Wayne Williams, ingeniør og Ford-forsker. - Der jeg satt i baksetet kunne jeg imidlertid følge bilens fremdrift gjennom dataovervåkningen. Og ganske riktig, den fulgte den svingete veien perfekt.

Etter mer enn ett ti-år med forskning på selvkjørende biler er Ford dedikert til å levere helt selvkjørende biler, slik de er definert av SAE International Nivå 4, der sjåføren ikke behøver å gripe inn eller ta kontroll over bilen.

I år vil Ford tredoble sin flåte av selvkjørende Fusion Hybrid – til ca. 30 biler - som vil bli testet på veier i USA.

Denne utviklingen er nøkkelelementer i Ford Smart Mobilitet, som skal bringe Ford til neste nivå med hensyn til konnektivitet, mobilitet, selvkjørende biler og kundeopplevelser.

For flere bilder se; https://media.ford.com/content/fordmedia/fna/us/en/news/2016/04/11/no-lights--no-problem--ford-fusion-autonomous-research-vehicles-.html

Emner

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Ford øker flåten av selvkjørende biler med tregangeren og akselerer veitesting av sensorer og programvare

Ford øker flåten av selvkjørende biler med tregangeren og akselerer veitesting av sensorer og programvare

Ford øker testflåten av selvkjørende Ford Fusion Hybrid med tregangeren – gjør den til bilindustriens største – og vil ta i bruk en ny generasjon sensorteknologi etterhvert som selskapet akselererer utviklingsplanene for selvkjørende biler. I år vil Ford øke testflåten med 20 selvkjørende Fusion Hybrid, slik at det i alt vil være ca 30 selvkjørende biler som skal testes på offentlig vei.

Ford er verdens første bilprodusent som tester selvkjørende biler i simulert bytrafikk

Ford er verdens første bilprodusent som tester selvkjørende biler i simulert bytrafikk

Ford er den første bilprodusenten i verden som tester selvkjørende kjøretøyt på Mcity – et fullskala simulert bymiljø som er bygget opp av og ved University of Michigan. Mcity gjør det mulig å teste Fords selvkjørende bilflåte i realistiske trafikksituasjoner der man kan finjustere nye teknologier under trygge forhold, sier Raj Nair, ansvarlig for global produktutvikling i Ford Motor Company.

Ford bekrefter 7 av 13 nye globale elektrifiserte kjøretøy - som kommer i løpet av de neste 5 årene.

Ford bekrefter 7 av de 13 elektrifiserte modellene - lanserer elektrifisert F-150, Mustang og Transit som en del av en betydelig satsning på elektrifiserte plattformer og selvkjørende biler frem mot 2020. Ansetter 700 mennesker.

Ford kunngjorde i dag 7 av de 13 nye globale elektrifiserte bilene som lanseres i løpet av de neste fem årene, inkludert hybridversjoner av bestselgeren F-150 pickup og ikoniske Mustang i USA, en plug-in hybrid Transit Custom varebil i Europa og en hel-elektrisk SUV med en forventet rekkevidde på minst 482 km for kunder globalt.

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no