Gå videre til innhold
GIR BAKRUSFØLELSE: En rekke virkemidler er tatt i bruk for å gjenskape klassiske bakruseffekter som svimmelhet, hodepine, trøtthet og kvalme. Foto: Ford
GIR BAKRUSFØLELSE: En rekke virkemidler er tatt i bruk for å gjenskape klassiske bakruseffekter som svimmelhet, hodepine, trøtthet og kvalme. Foto: Ford

Pressemelding -

Spesiallagd drakt simulerer bakrus

Hvor redusert er du egentlig som sjåfør etter et julebord med alkoholinntak? Ford har utviklet en spesiallaget «bakrusdrakt» som gir deg svaret.

Den 17 kilo tunge drakten gir deg de klassiske symptomene på bakrus, som kvalme, hodepine, svimmelhet og generell trøtthet.

- Denne «bakrusdrakten» viser hvor ødeleggende en bakrus kan være for kjøreevnene og hvilken risiko du utgjør for de andre i trafikken - og deg selv - sier Jim Graham, ansvarlig for Fords opplæringsprogram for unge bilførere, Driving Skills For Life.

«Drakten» består av en spesiell vest, vekter på ankler og armhåndledd, en caps, spesiallagde briller og øretelefoner.

Kan være i bakrus uten promille

Hele 32% av norske bilister tror de kan ha kjørt med promille. Det kommer frem i en undersøkelse Gjensidige har utført. Mye av kjøringen skjedde dagen derpå.

Selv uten promille i blodet kan sjåfører utgjøre trafikkfare dagen derpå. I følge et studium utført ved universitetet i Utrecht i Nederland kjørte sjåfører som ikke hadde promille i blodet, men hadde hatt et høyt alkoholinntak kvelden før, som om de skulle hatt promille på mellom 0,5 og 0,8. Manglende søvn er ifølge den nederlandske forskningen en av de viktigste grunnene til dette.

Gjennom kjøreprogrammet Driving Skills for Life har Ford gitt unge sjåfører i 13 land gratis kjøretrening. Mer enn   20.000 unge sjåfører har hittil gått gjennom programmet. Her har Ford utviklet egne kjøredrakter som ungdommene har brukt for å simulere kjøring mens de er alkohol- og narkotikapåvirket. Meyer Hentschel Insitute har produsert de spesiallagde kjøredraktene som også skal brukes i dette programmet.

Forstår bakrusens effekt på kjøring etter draktbruk

«Bakrusdrakten» var ifølge instituttet spesielt vanskelig å lage.

- Vi gjorde mange undersøkelser, inkludert analyser av våre egne kjøreegenskaper etter en kveld med sosial drikking. Til «bakrusdressen» brukte vi blant annet øretelefoner som gjenskaper den sensitiviteten vi har til lyder når vi er i bakrus. Vi har også tyngre øretelefoner som sammen med spesielle briller simulerer hodepine og redusert syn, forklarer sjef for instituttet, Gundolf Meyer-Hentschel

En av dem som har prøvd «bakrusdrakten» er ekspert på bakrus og alkoholforsker, Dr Richard Stephens, ved avdelingen for psykologi ved Universitetet i Keele i England.

- Folk er ofte ikke klar over hvor mye bakrus påvirker evnen til å gjøre en rekke forskjellige ting. Etter å ha prøvd «bakrusdrakten» blir det enklere å forstå, sier den erfarne foreleseren og doktoren i psykologi.

Simulerte promille med samferdselsministeren bak rattet

Fords "promillesimuleringsdrakt" har tidligere vært prøvd i Norge, av blant annet samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. 

Den består blant annet av lodd som gjør armer og ben tyngre, nakkekrage som hindrer fri bevegelse av hodet, og briller som begrenser synsfeltet, dybdesynet og gir både dobbelt- og trippelsyn og ikke minst øreklokker som nedsetter hørselen.

Se hvordan den virket i den nederste videoen!

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

​Unik Ford-drakt viser unge mennesker virkningen av å kjøre under påvirkning av narkotiske stoffer

​Unik Ford-drakt viser unge mennesker virkningen av å kjøre under påvirkning av narkotiske stoffer

Ford har nå tatt initiativet til en russimuleringsdrakt som på dramatisk måte viser unge mennesker faren ved å kjøre bil under påvirkning av narkotika og visse typer reseptbelagte medisiner. Ford utviklet dressen sammen med vitenskapsmenn fra Meyer-Hentschel Institute i Tyskland for å simulere noen av virkningene av cannabis, kokain, heroin, og MDMA (kjent som Ecstasy) på kjøreferdighetene

Ford bruker gamere for å få unge til å forstå faren med kjøring i påvirket tilstand

Ford bruker gamere for å få unge til å forstå faren med kjøring i påvirket tilstand

Fords eget e-sportslag tar nå i bruk tre spesialdrakter som simulerer effekten av å kjøre bil med promille, i bakrus eller når du er veldig trøtt - i en ny video. Målet er å få unge mennesker til å melde seg på det internasjonale kjøreprogrammet, Ford Driving Skills for Life (DSFL), hvor draktene brukes i opplæringen. 
Mer enn 1000 ungdommer mellom 18 og 26 år i Norge har gjennomført Driving Sk

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no