Gå videre til innhold
Feirer 100 år: Uten Ford hadde vi aldri vært der vi er i dag, sier Ådne Kverneland, tredje generasjons eier av Norges eldste Ford-forhandler
Feirer 100 år: Uten Ford hadde vi aldri vært der vi er i dag, sier Ådne Kverneland, tredje generasjons eier av Norges eldste Ford-forhandler

Pressemelding -

Feirer 100 år som Ford-forhandler i Norge

I januar for 100 år siden inngikk Norges eldste nåværende Ford-forhandler, Kverneland Bil, sin første avtale om å selge det amerikanske bilmerket i Norge. Nå ser tredje generasjon i den familieeide bedriften lyst og helelektrisk på de neste 100 årene med Ford.

Det var den 14. januar i 1922 de to brødrene Ådne og Olaus Kverneland inngikk en forhandleravtale med Ford om å selge de amerikanske bilene fra sine lokaler i Kongsgaten i Stavanger. Nå i år, 100 år etter, lever fremdeles det familieeide firmaet i beste velgående og selger Ford fra Bergen i nord til Bryne i sør.

– Denne avtalen skulle senere vise seg å bli gullkantet. Bare i løpet av få år gjorde Henry Fords innføring av samlebåndsproduksjon at bilprisene ble redusert til en tredjedel og etterspørselen økte kraftig. Siden det har vi fortsatt å selge Ford i 100 år. Uten Ford hadde vi aldri vært der vi er i dag, sier tredje generasjons eier av Norges eldste Ford-forhandler, Ådne Kverneland.

Lik filosofi i dag som da: Gode biler for folk flest med det siste av teknologier

Den første Ford-modellen som ble solgt av hans bestefar var en T-Ford med 20 HK som ble levert med en 2,9 liters bensinmotor, toppfart om lag 70 km/t, som kostet 4.850 kroner. Selv om mye er annerledes i dag 100 år etter, har filosofien som ligger i bunnen for Fords bilproduksjon ifølge ham vært mye den samme hele veien.

– Henry Fords mål var hele tiden å lage gode biler til en pris som gjorde dem tilgjengelig for folk flest. Det er en viktig del av arven som har ligget der i alle de 100 årene. Nå når vi står foran den elektriske bilrevolusjonen er Ford nok engang i førersetet, med den nye elbilsuksessen Mustang Mach-E. Det handler nok en gang om en bil som gir mye valuta for pengene – som den gangen for 100 år siden – og å komme med nye og banebrytende teknologier, sier Kverneland.

Fords tradisjoner viktig for den elektriske bilrevolusjonen

I dag er Kverneland Bil en del av Fords store forhandlernettverk som sørger for at det tradisjonsrike merket er godt representert over hele landet – fra Mandal i sør til Vadsø i nord. Kverneland har utviklet seg til å bli en av de største bilgrupperingene i Norge og selger årlig rundt 7000 nye og brukte biler. Fremdeles er Ford det merket de selger mest av.

– Vi gratulerer Kverneland Bil med den fantastiske innsatsen og det gode samarbeidet vi har hatt med dem igjennom flere tiår. Når vi nå går inn i en helt ny helelektrisk tidsalder er Fords mer enn 100-år lange tradisjoner en helt avgjørende faktor for å lykkes globalt med denne satstingen. For oss som norsk importør er det bare å lytte og lære av tradisjonsbærere som Kverneland Bil, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge Per Gunnar Berg.

Har tro på ny gullalder med nye elektriske personbiler og nyttekjøretøy

For Kverneland er de nye Ford-modellene som representerer det elektriske skiftet, som nye Mustang Mach-E, som allerede har rukket å bli en av Norges mest solgte biler, og nye Ford E-Transit, den helelektriske versjonen av verdens mest solgte varebil som kommer til våren, svært gode nyheter.

– Vi har vært med på en rekke salgssuksesser fra Ford gjennom 100 år – fra de første T-Fordene til A-Ford, Anglia, Escort, Granada, Sierra og Focus for å nevne noen. Min personlige favoritt – selvsagt fra studietiden – var en gullfarget Ford Capri med den største motoren, kjøpt brukt av familiefirmaet, smiler Ådne Kverneland.

– Med den kraftige elektriske satstingen som Ford nå er i full gang med, vil dette bli en ny gullalder for merket – i Norge og i resten av verden. Det er en reise som vi ser frem til å være med på og håper på nye 100 år som er like bra som de 100 vi har lagt bak oss, sier tredje generasjons eier av Norges eldste Ford-forhandler, Kverneland Bil, Ådne Kverneland.

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er et global selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler, produserer, markedsfører og har service på en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, SUVer, nyttekjøretøy, lastebiler, elektrifiserte kjøretøy og Lincoln luksusbiler.Konsernet leverer også finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford Motor Company har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler, og sammenkoblede tjenester. Ford har cirka 188 000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, produktene og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 43.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 55.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 14 produksjonsenheter (hvorav 10 er heleide anlegg og 4 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no