Gå videre til innhold
Ford og M-Sport introduserer den nye rallybilen Puma Rally1 som ladbar hybrid

Pressemelding -

Ford og M-Sport introduserer den nye rallybilen Puma Rally1 som ladbar hybrid

I dag ble prototypen av WRC-rallybilen Puma Rally1 som ladbar hybrid lansert. Med denne starter en ny elektrifisert æra for FIA World Rally Championship (WRC) fra 2022.

Den globale debuten for den nye M-Sport Ford Puma Rally1 skjedde på Goodwood Festival of Speed i Storbritannia.

Den nye rallybilen er utstyrt med neste generasjons hybrid-drivlinje som sømløst kombinerer kreftene i den prisvinnende turboladede 1.6-liters EcoBoost bensinmotoren med en sofistikert 100 kW elektrisk motor og et batteri på 3,9 kWh.

– Samtidig som Ford skal elektrifisere fremtiden, har også denne typen konkurranser vært viktig for utviklingen av innovasjoner som i dag brukes i våre vanlige bilmodeller. Med M-Sport Ford Puma Rally1 vil hybridteknologien stilles på den ultimate prøve og vise at dette er en teknologi som kan levere ytelse og kjøreglede i massevis, sier Global Director i Ford Perfomance, Mark Rushbrook.

I løpet av første halvdel av 2026 skal 100 % av Fords personbilbilmodeller i Europa tilbys som helelektriske eller ladbare hybriderI 2030 forventer de at alle personbiler de skal selge i Europa vil være helelektriske.

Den elektrifiserte Puma Rally1 prototypen, som er utviklet av M-Sport Ford World Rally Team, blir vist frem i det berømte bakkeløpet i Goodwood fra 8. juli til 10. juli. Den vil bli kjørt av M-Sport Ford WRT-føreren Adrien Fourmaux og M-Sport Ford testføreren Matthew Wilson. Deretter vil den bli brukt som utviklingsbil før 2022-sesongen.

Hybridteknologi gir 3-sekunders boost i ytelsen på opptil 100 kW

Tidligere i år annonserte M-Sport Ford en 3-års avtale om å introdusere hybridteknologi helt i toppen av internasjonal rallysport. Den sofistikerte nye ladbare hybriden vil levere ytelse i toppnivå for konkurranser og samtidig kunne kjøres mellom de forskjellige etappene på ren elektrisitet.

Hybridsystemet til Puma Rally1 tar i bruk de samme prinsippene som produksjonsvarianten Puma EcoBoost Hybrid bruker i dag. Drivlinjen fanger opp energi som vanligvis forsvinner i forbindelse med bremsing og «coasting» og lagrer denne i et batteri som kan brukes til å kjøre mer drivstoffeffektivt eller gi en ekstra boost til ytelsen. Puma Rally1 kan levere så mye som 100 kW i flere slike «booster» i opptil 3 sekunder når det er behov for det i konkurransen.

Ladbar og skal kjøres på fossilfritt drivstoff

I likhet med den ladbare hybridteknologien som Ford i dag tilbyr på for eksempel Kuga ladbar hybrid, kan også her batteripakken lades opp med en ekstern energikilde. Dette tar omtrent 25 minutter. Hybridsystemet, som veier 95 kilo, er væske- og luftavkjølt og er innkapslet i et svært kraftig materiale så det kan tåle svært hard medfart eller en ulykke.

FIA WRC Rally1-konkurrenter vil også kjøres på fossilfritt drivstoff fra 2022 sesongen. Drivstoffet som vil bli brukt er en blanding av syntetisk og nedbrytbare elementer og vil være 100 % bærekraftig.

– En ny æra for WRC-biler

– Den nye æraen for WRC-biler er en av de største teknologiske sprangene innenfor WRC til dags dato. Med introduksjonen av hybridsystemet vil bilene få enda mer ytelse. Skiftet til Puma er også veldig spennende. Dette er et navn som allerede har tradisjoner fra rallysporten. Bilen ser helt fantastisk ut, og vi gleder oss til å stille til start i klassikeren Monte Carlo Rally tidlig i 2022, sier Malcolm Wilson OBE, Managing Director, M-Sport.

Ford og M-Sport har hatt et partnerskap siden 1997. I den perioden har de sikret seg 7 FIA World Rally Championships og mer enn 1,500 etappeseire. Den nye Puma Rally1 vil ta over for M-Sport Ford Fiesta WRC, som har sikret dem 3 World Rally Championship-titler siden den ble introdusert i 2017. 

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er et global selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler, produserer, markedsfører og har service på en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, SUVer, nyttekjøretøy, lastebiler, elektrifiserte kjøretøy og Lincoln luksusbiler.Konsernet leverer også finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford Motor Company har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler, og sammenkoblede tjenester. Ford har cirka 188 000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, produktene og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 43.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 55.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 14 produksjonsenheter (hvorav 10 er heleide anlegg og 4 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no