Gå videre til innhold
Ford vil bedre forholdet mellom syklister og bilister i hele Europa

Pressemelding -

Ford vil bedre forholdet mellom syklister og bilister i hele Europa

Hele 1 av 12 trafikkulykker med dødelig utgang i Europa i 2017 rammet en syklist. Med kampanjen «Share The Road» og en svært effektiv virtuell virkelighetsopplevelse ønsker Ford nå å gjøre forholdet mellom bilist og syklist langt bedre.

- Jeg både sykler og kjører bil, og ser all frustrasjon og de potensielt farlige sitasjonene både syklister og bilister opplever på veiene våre i dag. For å gjøre byene tryggere å ferdes i er det avgjørende at de ulike måtene å ferdes på kan eksistere sammen, sier toppsjefen i Ford Europa, Midt-Østen og Afrika, Steven Armstrong.

I Europa er det nå 250 millioner syklister. Ifølge fersk statistikk fra EU-kommisjonen var hele 1 av 12 av de som døde i trafikken i 2017 en syklist. Ifølge foreløpige tall fra Statistisk Sentralbyrå ble ni syklister eller passasjerer på en sykkel drept i Norge i fjor.

Med holdningskampanjen «Share The Road» ønsker Ford å bidra til at syklister og bilister deler veien mellom seg på en bedre måte enn i dag. Ford ønsker også å understreke at det er i alles interesse at flere kan sykle tryggere på veiene våre.

- En rekke europeiske byer promoterer nå aktivt mer bruk av sykkel. Vi håper at kampanjen «Share The Road», kan bidra til at flere nordmenn bruker sykkelen mer fordi det er bra for helsen, reduserer luftforurensingen og gjør at køene blir kortere sier administrerende direktør i Ford Motor Norge Per Gunnar Berg.

VR-opplevelse gir deg både syklisten og bilistens perspektiv

For å øke forståelsen for syklister blant bilister og motsatt, har Ford utviklet den banebrytende VR-opplevelsen (virtuell virkelighet) «WheelSwap». Her får både bilister og syklister oppleve hvordan lite hensynsfull adferd på veien oppleves fra den andres perspektiv.

Les: Få tips og råd og forsøk WheelSwap her

Med «WheelSwap» får bilisten selv oppleve hvor skremmende det oppleves fra sykkelsetet når bilistene legger seg inn for tett foran sykkelen eller åpner bildøren uten å sjekke om det er syklister på vei.

Er du syklist kan du også oppleve hvordan det er å være bilist når syklister kjører på rødt lys, kjører ned enveiskjørte gater eller foretar uventede retningsforandringer.

«WheelSwap» vil også legges ut på YouTube sammen med nyttige tips til hvordan du skal ferdes trygt på veien.

En viktig del av kjøreopplæring for unge førere

VR-opplevelsen vil også bli en del av Fords gratis kjøreopplæringsprogram for 18-24 åringer med førerkort, Ford Driving Skills For Life. Nesten 160 millioner kroner har blitt investert i kjøreopplæringsprogrammet siden det ble introdusert i Europa i 2013. 

Her lærer Fords profesjonelle instruktører de yngste sjåførene ferdigheter som manøvrering, gjenkjenning av farer, vurdering av avstand og hastighet. Ford Driving Skills for Life ble for første gang arrangert i Norge i fjor.

9 av 10 ville endre sin adferd

En studie av 1200 personer i fem europeiske land som har prøvd «WheelSwap» viser at hele 91 % ønsket å endre sin adferd i trafikken. Hele 70 % av de spurte oppga også at de fikk større empati med de som benyttet et annet transportmiddel.

- Det finnes ikke mer effektive metoder for å forstå andres situasjon enn å oppleve denne fra deres ståsted. Empati er en svært sterk følelse, sier adferdsforsker Dan Berry som hjalp til å tilrettelegge undersøkelsen.

Støttes av Team Sky

Sjef for sykkellaget Team Sky, Sir David Brailsford, støtter helhjertet opp om Fords europeiske «Share The Road» kampanje.

- Dette er et veldig bra initiativ av Ford. Svært mange sykler i Europa og det økte presset på veiene gjør at sikkerheten må settes høyt på dagsorden. Denne kampanjen handler ikke bare om å introdusere ny teknologi, men understreker også behovet for respekt og ansvar. Hvis både syklister og bilister tok seg litt tid til å forstå hverandres behov ville vi raskt ha sett endringer i både holdninger og adferd. Dette kan forbedre trafikksikkerheten for alle. Fords initiativ setter aktørene i førersetet slik at dette viktige temaet kan spille en viktig rolle for å få endringer til å skje, sier Sir David.

Tryggere for syklister med ny teknologi

Forrige måned lanserte også Ford nye Focus som har teknologi for å oppdage syklister i eller i nærheten av veien foran bilen. Systemet kan også se syklister som krysser veibanen. Anti-kollisjonssystemet med fotgjenger- og syklistoppdagelse bremser automatisk ned bilen dersom føreren ikke reagerer på bilens advarsler.

Ford vil forbedre transportsystemet på alle nivåer

Fords mobilitetsstrategi er å levere en rekke forskjellige produkter og tjenester for å forbedre transportsystemet på alle nivåer – kjøretøy, infrastruktur, kommunikasjon mellom disse og digitale tjenester.

Sammen skal dette danne grunnlaget for fremtidens mobilitet. Dette inkluderer tjenester som bildeling. Også sykkeldeling, som Ford Tyskland nylig har inngått et samarbeid med Deutsche Bahn Connect GmbH om, inngår i denne strategien. Også samkjøringstjenesten Chariot, som nå er lansert i London, er en del av Fords mobilitetsstrategi.

Se en bilists opplevelse av sykling på en trafikkert vei her (360 graders video):

Se turen fra en syklists perspektiv (360 graders video):

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder med ca. 202.000 ansatte verden over – og har hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler og produserer en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, nyttekjøretøy, lastebiler, og Lincoln luksusbiler. Ford Motor Company har en ledende rolle innen elektrifisering, selvkjørende biler og mobilitetsløsninger. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon om Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 69.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 24 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no