Gå videre til innhold
Nå kan du la Ford-frontlyktene lyse for fullt –  de vil likevel ikke blende møtende sjåfører

Pressemelding -

Nå kan du la Ford-frontlyktene lyse for fullt – de vil likevel ikke blende møtende sjåfører

Har du noen gang kjørt med nærlys for ikke å irritere sjåfører i møtende eller forankjørende biler fordi du glemte å slå av fjernlyset? Ford har nå utviklet en teknologi som gjør det mulig å utnytte kapasiteten til frontlyktene fullt ut uten å blende sjåførene i andre biler.

Blendingsfritt fjernlys bruker et frontrutemontert kamera for å oppdage frontlyktene til møtende biler, baklyktene til forankjørende biler og sykler som befinner seg inntil 800 meter lenger fremme på veien. For å hindre blending brukes det spesielt utviklede frontlykter som blokkerer lys som ellers vil kunne blende andre sjåfører og syklister.

Å kunne kjøre med fjernlys gjør at sjåføren mye tidligere kan oppdage faresituasjoner fremme på veien. Studier viser også at frontlykter med automatisk fjernlys aktiveres opptil 10 ganger hyppigere enn når sjåføren selv må slå over til nærlys.

- Spør du en sjåfør om hva som er det mest irriterende vedkommende opplever på veien, vil han eller hun før eller senere nevne folk som unnlater å slå av fjernlyset, sier Michael Koherr, forskningsingeniør på avdelingen for lyssystemer hos Ford Europa. - Fords nye blendingsfrie frontlykter hjelper til å maksimere kjøringen med fullt lys, noe som betyr at sjåføren vil kunne se betydelig mer av det som skjer fremme på veien uten å påvirke – eller irritere - andre trafikanter.

Blendingsfrie frontlykter virker sammen med Fords automatiske styring av fjernlysene og Ford dynamiske LED frontlykter med adaptiv frontlyssystem. Sistnevnte kan stille inn fjernlysstrålen i syv forskjellige vinkler og lysstyrken i henhold til hastighet, utelys, rattvinkel, avstand til andre kjøretøyer og hvorvidt vindusviskerne er slått på. Fords automatiske lysteknologier aktiveres automatisk når det oppdages fallende utelys.

- Vi oppdaget at en del sjåfører faktisk aldri bruker fjernlys fordi de er så opptatt av ikke å blende møtende eller forankjørende sjåfører, sier Koherr. - Fords blendingsfrie frontlyktteknologi kan hindre denne stressen, og den myke overgangen mellom innstillinger hjelper også sjåførens øyne til raskere å justere seg til endrede mengder lys.

Ytterligere halvautomatiske teknologier som tilbys av Ford kan skanne trafikkskilt og justere gasspedalen slik at sjåføren kan holde seg innen gjeldende fartsgrense, og kan også oppdage personer på eller nær veien - eller som kan komme til å krysse veien foran bilen - og forbereder bremsene til automatisk aktivering dersom dette skulle skje og sjåføren ikke reagerer raskt nok. Dette systemet vil også aktivere bremsene automatisk dersom det oppdages at en kollisjon vil kunne inntreffe.

Ford har også under utvikling fremtidige avanserte lysteknologier som forbedrer sikten i rundkjøringer, full stopp-punkter og i situasjoner med vikeplikt, og får sjåførens oppmerksomhet mot fotgjengere, syklister og til og med større dyr som krysser veien eller befinner seg langs den.

Blendingsfrie frontlykter er nå tilgjengelige på nye Ford S-MAX og nye Ford Galaxy og vil også kunne leveres til den nye SUV’en Ford Edge.

Emner

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no