Gå videre til innhold
Spesialbyd: Nye Ford Focus RSen er bygd for å la lys vise hvordan du føler deg bak rattet. Forskning viser at antall øyeblikk med komplett lykkefølelse er svært mange på en vanlig tur bak rattet på en Ford Performance-bil
Spesialbyd: Nye Ford Focus RSen er bygd for å la lys vise hvordan du føler deg bak rattet. Forskning viser at antall øyeblikk med komplett lykkefølelse er svært mange på en vanlig tur bak rattet på en Ford Performance-bil

Pressemelding -

Ny forskning: Å kjøre sportsbil gir mer lykkefølelse enn kyssing og fotball!

Å kjøre en tur med en sprek sportsbil gir deg flere øyeblikk av lykkefølelse enn både kyssing og å se favorittlaget ditt spille en fotballkamp.

Det viser ny forskning fra Fords forsknings- og utviklingssenter i Aachen i Tyskland. Studiet er en del av det større EU-finansierte prosjektet ADAS&ME, som blant annet jobber med å utvikle pålitelige systemer for å overvåke førerens stressnivå, tretthet og andre følelser som kan påvirke hvor sikre de er i trafikken. Ford jobber allerede med å utvikle varslingssystemer og et aktivt sikkerhetssystem som kan ta kontroll over bilen dersom sjåførens tilstand skulle tilsi det.

Hjerneforskning

Studiet ble utført av hjerneforskere, og målte hvor mange «buzz-moments», eller øyeblikk med en skikkelig godfølelse ulike aktiviteter ga de involverte i prosjektet. Disse øyeblikkene har også en positiv innvirkning på helsen vår. Det eneste som ga flere «buzz-moments» enn en kjøretur i en spesialbygd versjon av sportsbilen Ford Focus RS, var faktisk å kjøre berg og dalbane.

- En tur i berg og dalbane er utmerket for et kortvarig adrenalin-kick, men den kan ikke få deg frem og tilbake til jobb hver dag. Dette studiet viser at ved å kjøre en sportsbil fra A til B vil du rett og slett føle deg bedre, sier Dr. Harry Witchel, professor i psykologi og ekspert på ikke-verbal kommunikasjon ved universitetet i Sussex.

Berg og dalbane ga tre buzz-moments

Deltakerne ble nøye overvåket med avansert utstyr mens de utførte ulike aktiviteter. Hver gang den skikkelige godfølelsen dukket opp ble det registrert. De som satt bak rattet i en Focus RS, Focus ST eller en Mustang, hadde i snitt 2,1 «buzz-øyeblikk» i løpet av en vanlig kjøretur. Dette økte til tre når de kjørte berg- og dalbane.

En episode av Game of Thrones eller en fotballkamp ga i gjennomsnitt 1,5 «buzz-øyeblikk». De som var glad i shopping fikk målt i snitt 1,7 slike øyeblikk av total glede og entusiasme.

Tidsperioden deltakerne ble målt, varierte i forhold til de forskjellige aktivitetene.En gjennomsnittlig kjøretur med en Performance-bil ble satt til 45 minutter. Det samme gjorde en vanlig salsa-time og shopping. Antall øyeblikk med intens lykkefølelse ble for et eksklusivt restaurantbesøk målt i 90 minutter, mens kyssing ble målt i ett minutt. En tur i berg og dalbane varer vanligvis mellom 1,5 gog 3 minutter. Dette var også måleperioden som lå til grunn for konklusjonen.

Spesialbygd BUZZ-bil

I forbindelse med forsøkene bygde også Ford en spesialutgave av den råtøffe sportsbilen Ford Focus RS. Denne ble utstyrt med hele 182 146 LED-lys som ble koblet opp mot forsøkspersonene inni bilen. Ved bruk av et dataprogram, en gaming-PC og kunstig intelligens lyser bilen opp utvendig for å gjenspeile «buzz-øyeblikkene» til sjåføren av den 350 HK sterke firehjulsdrevne sportsbilen.

Viktig for trafikksikkerheten

Forskere ved Fords forskings- og utviklingssenter jobber allerede med hvordan biler bedre kan tilpasse seg sjåførens følelser.

- Vi tenker at det å kjøre bil skal være en positiv opplevelse. Forskningen som Ford gjennomfører sammen med sine partnere, skal både øke trafikksikkerheten og gjøre kjøreturen sunnere, sier forsker i Ford Europa, Dr. Marcel Mathissen.

Aktivitet Buzz-øyeblikk*
Berg- og dalbane 3
Kjøre en Ford Performance bil 2.1
Shoppe 1.7
«Game of Thrones»-episode 1.5
Fotballkamp 1.5
Kysse 0
Danse salsa 0
Spise middag 0

* Gjennomsnittlige ganger med en intens lykkefølelse per deltaker for de forskjellige aktivitetene i tidsperiodene de vanligvis varer og ble målt.

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no