Gå videre til innhold
Ny undersøkelse viser:   1 av 3 risikerer livet ved ikke  å bruke bilbelte i baksetet

Pressemelding -

Ny undersøkelse viser: 1 av 3 risikerer livet ved ikke å bruke bilbelte i baksetet

For det store flertallet av bilister er det å bruke bilbelte når man sitter foran i en bil blitt en vane - forsterket av strengere lovgivning over hele Europa og økt bevissthet om sikkerhetsfordelene.

En ny undersøkelse – iverksatt av Ford - viser imidlertid at dette ikke gjelder de som sitter bak i bilen. En undersøkelse blant over 7.100 voksne europeere viser at bare en av tre velger å bruke bilbelte når de sitter bak i bilen til tross for at dette har vært lovbestemt i mange år.

I tillegg kan nevnes at bare en av fire sjåfører insisterer på at deres baksetepassasjerer bruker bilbelte. Det europeiske transportsikkerhetsrådet beregner at i 2012 reddet 8.600 baksetepassasjerer i Europa livet fordi de brukte bilbelte - da bilen de satt i ble involvert i en trafikkulykke. Rådet rapporterer også at i 2013, av 1.900 personer drept på europeiske motorveier, var det hele 60% som ikke brukte bilbelte.*

Undersøkelsen viser at det er de over 40 år som oftest ikke bruker bilbelte når de sitter bak i bilen (46%). Personer under 24 år – som vokste opp i en tid da foreldre var mer nøye med å påse at det ble brukt bilbelter og barneseter – var det bare 21% som sa at de ikke spente fast bilbeltet når de satt i baksetet. Sjåfører over 40 år er også de som i minst grad insisterer på at baksetepassasjerene skal bruke bilbelte.

- Å lære å kjøre bil er ikke noe som stanser når du har gjennomført førerprøven, sier Jim Graham, leder for programmet "Ford Driving Skills for Life", som har gitt opplæring til over en halv million unge sjåfører siden det ble lansert for 12 år siden. - Å bruke bilbelte kan være forskjellen mellom liv og død, enten du sitter foran eller bak, og uansett hvilken alder du har.

Undersøkelse blant personer i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Romania, Spania og Storbritannia viser at det er rumenerne som oftest sitter i baksetet uten bilbelte (84%), fulgt av italienerne (56%) og spanjolene (39%). Sjåførene i Romania var de som i minst grad (39%) insisterte på at baksetepassasjerene skulle spenne fast bilbeltet, mot 53% i Italia og 85% i Belgia.

Politiet over hele Europa har nå økt bilbeltebruk som en prioritert oppgave. Nettverket av europeisk trafikkpoliti (TIPSOL), avholdt i mars 2015 en ukes kampanje, og en lignende europeisk kampanje i september 2014 – noe som medførte bøter til 95.000 sjåfører og passasjerer som ikke brukte bilbelte.

TIPSOL-president Aidan Reid sier: - Å unnlate å bruke bilbelte når du sitter bak i en bil representerer økt skade- og dødsrisiko både for passasjeren og de som sitter i forsetene. Vi oppfordrer så sterkt vi kan at sjåførene er seg sitt ansvar bevisst ved å kreve at alle som befinner seg i bilen alltid bruker bilbelte av hensyn til egen og andres sikkerhet.

Den internasjonale trafikksikkerhetsorganisasjonen IRTAD ** samler globale data om bilbeltebruk. Undersøkelsene deres viser at tyskerne (97%) er de som i størst grad bruker bilbelte i baksetet, mens serberne er dårligst (3%), etterfulgt av italienerne (10%) og grekerne er tredje dårligst med kun 23% som bruker bilbelte i baksetet.

Ford i USA lanserte de første oppblåsbare bilbeltene for bakseter - som kombinerer egenskapene til kollisjonspute og bilbelte. Fords undersøkelser viser at over 90% av brukerne mener at oppblåsbare bilbelter er mer eller like komfortable som vanlige belter – fordi de opplevde oppblåsbare belter som mykere og mer polstret.

Fords oppblåsbare baksetebelter er nå tilgjengelige i nye Ford Mondeo og vil gi økt beskyttelse for de som sitter bak når disse beltene brukes. Under en kollisjon vil denne beltetypen fordele kollisjonsenergien over en flate som er opptil 5 ganger større enn med et konvensjonelt bilbelte

# # #

* Europeisk transportsikkerhetsråd: Rapport om fremgang for sikkerheten for bilpassasjerer innen EU

http://etsc.eu/12000-killed-in-cars-in-eu-in-2012/

** IRTAD - årsrapport for trafikksikkerhet i 2014

http://www.oecd-ilibrary.org/transport/road-safety-annual-report_23124571

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no