Gå videre til innhold
Ford med søvndrakt: 1 av 5 trafikkulykker skyldes tretthet

Pressemelding -

Ford med søvndrakt: 1 av 5 trafikkulykker skyldes tretthet

Tretthet er en viktig årsak til opptil hver femte trafikkulykke i Europa*. Nå lager Ford en egen søvndrakt for å la førere selv oppleve hvor mye tretthet påvirker evnene bak rattet.

- Å kjøre når du er trøtt utgjør en fare for deg selv, passasjerer og alle på veien rundt deg. Spesielt de unge utsetter ofte seg selv for lite søvn for å leve opp til kravene om å være sosiale, jobbe og være flittige studenter, sier administrerende direktør ved Meyer‑Hentschel Institute, Dr Gundolf Meyer‑Hentschel. Det er de som skal utvikle søvndrakten for Ford.

Ifølge en undersøkelse som Transportøkonomisk Institutt har utført blant norske førere, oppgir rundt en av fire at de har sovnet bak rattet. Hver 10. av disse ble vekket fra søvnen av rumlelinjen i veibanen. Nesten hver tredje fører svarer også at det hender de kjører bil selv om de føler seg for trøtte til det.

Søvndrakt simulerer også farlig mikrosøvn

Fords søvndrakt består av spesielle briller som skal simulerer at du er ekstremt utmattet og såkalt mikrosøvn, som er en uunngåelig effekt av å være trøtt. Mikrosøvn er en tilstand mellom søvn og våkenhet, og kan gjøre at føreren ender opp med å kjøre i opptil 10 sekunder uten å se veien. Denne tilstanden kan også inntreffe selv om øynene er åpne.

Søvndrakten skal blant annet benyttes i Fords gratis kjøreopplæringsprogram Ford Driving Skills For Life, hvor unge førere mellom 18 og 24 år lærer seg å bli bedre førere. Mer enn 700 norske førere i denne aldersgruppen har i løpet av de to siste årene gjennomført kurset på Rudskogen Motorsenter i Østfold.

Spesialdesignet utstyr med vekter simulerer tretthet

Brillene kobles til mobiltelefonen med en app, og kan stilles inn slik at personen som prøver dem ikke ser noe i alt fra et halvt sekund opptil 10 sekunder. Sammen med en spesialdesignet lue, en vest, og vekter på armer og ankler skal føreren oppleve hvordan tretthet påvirker evnene til å kjøre bil. Til sammen brukes mer enn 18 kilo med vekter for å gjenskape denne følelsen.

- Vi er fast bestemte på å øke fokuset på hvor farlig det er å kjøre bil når man er trøtt. Søvndrakten er et ideelt virkemiddel for å demonstrere dette, sier Ford Motor Norges administrerende direktør, Per Gunnar Berg. Han gleder seg til å demonstrere drakten på neste års Ford Driving Skills For Life-arrangement i Norge.

15 minutter «powernap» hjelper

Ifølge Statens Vegvesen er det bare en ting som gjelder om du merker at du blir trøtt underveis på kjøreturen. Stopp og sov i 15 minutter. Dette er faktisk nok til at kroppen henter seg inn igjen slik at du kan kjøre en liten stund til. Verken høy musikk eller å ha hodet ut av vinduet har ifølge dem noe mer varig effekt mot trøtthet.

*https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/fatique/fatigue_and_road_crashes/fatigue_and_crash_risk_en

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder med ca. 202.000 ansatte verden over – og har hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler og produserer en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, nyttekjøretøy, lastebiler, og Lincoln luksusbiler. Ford Motor Company har en ledende rolle innen elektrifisering, selvkjørende biler og mobilitetsløsninger. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon om Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 69.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 24 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

​Unik Ford-drakt viser unge mennesker virkningen av å kjøre under påvirkning av narkotiske stoffer

​Unik Ford-drakt viser unge mennesker virkningen av å kjøre under påvirkning av narkotiske stoffer

Ford har nå tatt initiativet til en russimuleringsdrakt som på dramatisk måte viser unge mennesker faren ved å kjøre bil under påvirkning av narkotika og visse typer reseptbelagte medisiner. Ford utviklet dressen sammen med vitenskapsmenn fra Meyer-Hentschel Institute i Tyskland for å simulere noen av virkningene av cannabis, kokain, heroin, og MDMA (kjent som Ecstasy) på kjøreferdighetene

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no