Gå videre til innhold
Smart Ford-jakke med både blink- og bremselys!

Pressemelding -

Smart Ford-jakke med både blink- og bremselys!

Den blinker når du svinger og har bremselys på ryggen. Med denne smarte jakka håper Ford at det i fremtiden blir tryggere å sykle i trafikken.

Smartjakka er utviklet av sykkelentusiaster ved Ford Smart Mobility Center i London, og er trådløst koblet sammen med en smarttelefon og med en egen app. Sammen skal dette også hjelpe deg med å navigere i storbyer uten å ta øynene vekk fra veien.

- Hos Ford er vi opptatt av at både mennesker og varer kan forflyttes rundt i våre byer og tettsteder på en trygg måte. Smartjakkekonseptet gjør det enklere og tryggere å være syklist, samtidig som bilister og fotgjengere bedre ser hva syklisten er i ferd med å foreta seg, sier prosjektleder for Ford Smart Mobility-teamet, Tom Thompson.

Kan ha øynene på veien hele tiden

Den smarte prototypejakka har røde LED-lys som lyser opp ermet på den siden syklisten svinger til. På begge jakkeermene er det brikker som vibrerer for å varsle syklisten om hvilken vei hun må svinge for å nå frem til det angitte målet i navigasjons-appen. Du slipper med andre ord å ta blikket fra veien for å se på kartet.

Appen på mobiltelefonen er også koblet til syklisten gjennom et lydsystem, og kan styres med bevegelser ved hjelp av sensorer i jakka. Jakka er også utrustet med bremselys som lyser opp ryggen til syklisten i det hun eller han bremser ned.

- Det skjer noe med måten du tenker på i trafikken når du bruker smartjakka, sier Thompson, som har hjulpet til med utviklingen av den.

Smartjakkekonseptet er en del av Fords store kampanje «Share The Road.» Her er målet å få bilister og syklister til bedre å dele veien mellom seg og bedre kunne sette seg inn i den andres situasjon og adferd i trafikkbildet.

Styrer app med armbevegelser og stemme

Smartjakka er utviklet i samarbeid med sykkeltøyspesialisten Lumo og mobilitetsprogramvareekspertene i selskapet Tome. Den smarte jakka er et av flere samarbeidsprosjekter Ford har igangsatt for å komme frem til gode mobilitetsløsninger både for syklisten og de rundt.

Ved hjelp av jakka og appen skal syklister konsentrere seg om syklingen, men samtidig kunne svare på telefonsamtaler eller sende tekstmeldinger med stemmestyring eller armbevegelser.

De spesielle øretelefonene fjerner heller ikke lyden fra andre trafikanter eller miljøet rundt dem. Samtidig kan syklisten, med en spesiell teknologi som sender lyden via vibrasjoner i kjevebenet inn til det indre øret, fremdeles høre samtalen.

Foreløpig er den smarte jakka en prototype. Ford er imidlertid allerede i en prosess for å ta patent på oppfinnelsen. Dette kan bety at vi en gang i fremtiden kanskje ser denne type jakker i vanlig bruk.

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder med ca. 202.000 ansatte verden over – og har hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler og produserer en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, nyttekjøretøy, lastebiler, og Lincoln luksusbiler. Ford Motor Company har en ledende rolle innen elektrifisering, selvkjørende biler og mobilitetsløsninger. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon om Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 69.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 24 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no