Gå videre til innhold
Ford tester førerlys med projisering av informasjon på veibanen foran bilen

Pressemelding -

Ford tester førerlys med projisering av informasjon på veibanen foran bilen

Ford utvikler nå en ny frontlysteknologi som skal projisere både fartsgrenser og andre førervarsler på veibanen rett foran deg.

Informasjonen, som i dag ofte legges i et head-up display - nettopp for å unngå at føreren skal slippe å miste fokus på veibanen foran seg - skal nå også synes på veien.

– Den nye lysteknologien, som nå testes, kan ta dette til et helt nytt nivå. Det er et potensiale for å gjøre langt mer med bilens lys enn bare å sørge for at veien foran bilen er opplyst. Sjåføren kan med denne teknologien få helt essensiell informasjon uten å ha behov for å fjerne blikket sitt fra veien, sier Lars Junker, Advanced Driver Assistance System i Ford Europa.

Vil unngå at førere kjører i blinde

I Storbritannia skjer hele 40 prosent av kollisjonene i mørket. Risikoen for en ulykke øker også når sjåføren fjerner blikket fra veien. Kjører du i 90 km/t beveger bilen seg hele 25 meter på et sekund. Det betyr at selv korte blikk på bilens navigasjonssystem kan bety at du kjører «i blinde» i 10 meter eller mer. På en vei som ikke er opplyst kan dette være nok til at du går glipp av viktige trafikkskilt eller en skarp sving.

Høyoppløselige frontlys koblet til bilens systemer projiserer viktig informasjon

Informasjonen som blir projisert fra de høyoppløselige frontlysene kan også hjelpe andre trafikanter. Et fotgjengerfelt kan for eksempel bli projisert slik at både fotgjengere og bilistene kan se det. I situasjoner hvor veimerkingen er dårlig, kan også teknologien komme til nytte. Andre mulige bruksområder kan være å vise et trygt område for passering av syklister – alt projisert direkte på veibanen foran bilen.

Skal kunne varsle om alt fra isete veibane til om parkeringsplassen er bred nok

Teknologien kan også gi sjåføren informasjon om endrede føreforhold, for eksempel snøfall, tåke, eller isete veibane. Ved å koble sammen frontlysene med navigasjonssystemet kan også kommende svinger vises. Ved å projisere bilens bredde kan også føreren enklere avgjøre om bilen får plass på en trang parkeringsplass eller kan passere trygt gjennom en innsnevring i veibanen.

Se video av teknologien her:

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) er et globalt selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA som forplikter seg til å skape en bedre verden, hvor alle kan forflytte seg som de vil og følge sine drømmer. Selskapets Ford+ plan for vekst og verdiskapning, kombinerer eksisterende ressurser, nye muligheter og en «always-on» relasjon med kundene som vil berike deres opplevelser og øke kundelojaliteten. Ford utvikler, produserer, markedsfører og har service på sine tilkoblede, og i økende grad elektrifiserte, personbiler og nyttekjøretøy: Fords lastebiler, nyttekjøretøy, personbiler og Lincolns luksusbiler. Selskapet har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, tilkoblede tjenester og mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler og finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford har cirka 183.000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, deres produkter og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 35.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 54.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 14 produksjonsenheter (hvorav 8 er heleide anlegg og 6 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no