Gå videre til innhold
REGN I VEIEN: En kraftig regnbyge kan redusere sikten du har markant. Nå gir et nytt Ford-system deg hjelp
REGN I VEIEN: En kraftig regnbyge kan redusere sikten du har markant. Nå gir et nytt Ford-system deg hjelp

Pressemelding -

Nå kommer Ford med automatisk ekstremværlys

Det kommer til å bli stadig mer ekstreme nedbørsmengder i Norge og i resten av Europa. Ford har nå utviklet lys som automatisk gjør kjøreturen best mulig når himmelens sluser virkelig åpner seg.

– Mange sjåfører har opplevd hvordan en kraftig regnskur veldig raskt kan gjøre det til en utfordring bare å følge veimerkingen. Ford har i noe tid tilbudt automatiske kjørelys og vindusviskere med regnsensor. Nå vil også vår værsensitive lysteknologi hjelpe sjåføren og takle enda mer utfordrende kjøresituasjoner, sier sjef for lysteknologi i Ford Europa, Thorsten Warvel.

Ekstremvær blir stadig vanligere i hele Europa. Det europeiske miljøbyrået, EEA, har varslet at hyppigheten av kraftig regnbyger vil øke mellom 5 og 25% på sommeren og hele 15–35% på vinterstid i løpet av dette århundre.

Også i Norge har forskere fra Meteorologisk institutt, NVE og Uni Research varslet at antall dager med nedbør kan bli mer enn dobbelt så mange mot slutten av dette århundre ved alle årstider, sammenliknet med slik det er i dag.*

Reduserer ulykkesrisiko

Fords væravhengige automatiske lysteknologi sørger for at lysstrålen blir kortere og bredere. Den lyser dermed bedre opp på sidene og motgående trafikk får mindre motlys, noe som igjen bidrar til å redusere ulykker forbundet med både andre kjøretøy og myke trafikanter..

Teknologien blir aktivert av vindusviskeraktivitet, lysforholdene og kjørehastigheten.

Et engelsk studie fra universitetet i Birmingham i England anslår at den relative sjansen for ulykker øker med opptil 82% når det regner**. En annet studie - fra den franske utgaven av Transportøkonomisk Institutt, IFSTTAR - viser også at når regnvannet legger seg over veimarkeringen forsvinner merkingen lett i gjenskinnet fra billysene.***

Det adaptive frontlyssystemet, som har blitt tilgjengelig på en rekke nyere Ford-modeller, justerer frontlysenes vinkel og intensitet for å tilpasse seg kjøresituasjonen og miljøet. Strålen kastes for eksempel langt og rett frem for optimal sikt under motorveikjøring i mørket, eller lyset styres inn i svingene om du kjørere på en svingete landevei.

Fords adaptive hovedlys» er tilgjengelig for modeller som er utstyrt med Bi-Xenon frontlys. Dette gjelder både Ford C-MAX, Grand C-MAX, Focus og Kuga. Også for modeller med Fords dynamiske LED hovedlys, Ford Edge, Galaxy, Mondeo og S-MAX, kan fås med den praktiske og viktige sikkerhetsteknologien.

Også fjernlys som ikke blender motgående trafikk, såkalte blendefrie hovedlys er nå tilgjengelig på både Ford S-MAX, Ford Galaxy og Ford Edge. Et kamera på bilene fanger opp den motgående bilen og sørger for at fjernlyset spres rundt bilen, ikke direkte på det motgående kjøretøyet.

* http://www.miljodirektoratet.no/no/Publikasjoner/2015/September-2015/Klima-i-Norge-2100/

**http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214367X13000069

***https://www.researchgate.net/publication/258316669_Review_of_the_Mechanisms_of_Visibility_Reduction_by_Rain_and_Wet_Road

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no