Gå videre til innhold
Triste sanger kan være en fin start på dagen

Pressemelding -

Triste sanger kan være en fin start på dagen

Triste eller melankolske sanger som «Sorry» med Justin Bieber eller «The Winner Takes it All» med Abba kan gi deg en bra start på dagen og ha positiv effekt i hele to timer etterpå.

Det viser en studie Ford har utført sammen med strømmetjenesten Spotify og New York University.

Andre eksempler på triste sanger i studiet er «Back to Black» med Amy Winehouse og «Everybody Changing» med Keane. Fellesnevneren er at rytmen og den melankolske følelsen er noe mange bilpendlere setter spesielt stor pris på når de kjører til og fra jobb.

- Når vi nå introduserer det eksklusive og spesialtilpassede lydanlegget B&O Play i nye Ford Fiesta, ønsker vi å lære mer om hvordan musikkvalg kan påvirke humøret - ikke bare under bilturen, men også i timene etterpå, sier Marcel Breker - ingeniør i Ford Europa.

Eksklusivt samarbeid skal gi enda bedre premium-lyd i alle Fords modeller

Samarbeidet som ble inngått mellom eieren av Bang & Olufsen, den amerikanske lydspesialisten Harman, og Ford i fjor, skal revolusjonere lydopplevelsen i bilen. B&O Play Sound System spesialtilpasses - og skal etter hvert rulles ut i flere Ford-modeller. Først ute er altså nye Ford Fiesta som blir lansert i Norge i sommer. Her skal 10 høyttalere som leverer til sammen 675 Watt sørge for en perfekt lydopplevelse.

Forskerne har identifisert to nøkkelegenskaper ved musikk som sammen skaper humør. Energien driver sangen fremover, mens rytmen og tempoet beskriver dybden og følelsene i sangen. Tilsammen kan disse gjøre selv den kjedeligste biltur til en god opplevelse.

Målt humørreaksjon på en rekke sanger

I studiet har sjåfører i Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia hørt på de nøye sammensatte spillelistene med ulike kombinasjoner av energi, rytme og tempo. Sjåførenes humør ble målt både før, rett etter og hver time etter avsluttet tur gjennom svar på et spørreskjema. Sanger med en drivende rytme virket best, men triste sanger med roligere rytme og tempo var faktisk like populære blant sjåførene.

- Nesten alle følte at musikk med mye energi nærmest tappet dem for krefter foran en lang dag på jobben. Spesielt interessant var det at de mer melankolske sangene hadde en like oppbyggende effekt på sjåførene som de åpenbart glade sangene. Triste sanger kan altså også gi oss en god følelse. De kan for eksempel minne oss om en erfaring som var vanskelig, men som vi kom oss igjennom, sier hjerneforsker og ekspert på musikkens effekt på hjernen ved New York University, Amy Belfi.

- Musikken vi lytter til kan utgjøre en fundamental forskjell for hvordan vi føler oss akkurat der og da og gjennom dagen. Kunnskapen om hvordan både triste sanger og glade sanger kan gi oss en positiv følelse vil hjelpe oss til å bli enda bedre til å skreddersy musikk tilpasset våre brukeres humør, sier rådgiver i prosjektet fra Spotify, Koppel Verma.


Dette er noen av sangene i forsøket:

Back to Black – Amy Winehouse

Beggin’ – Madcon

Black Hole Sun – Soundgarden

Buck Rogers – Feeder

Chained To The Rhythm – Katy Perry, Skip Marley

Ciao Adios – Anne Marie

Don’t You Worry Child – Swedish House Mafia, John Martin

Everybody’s Changing – Keane

The Final Countdown – Europe

Green Light – Lorde

Hometown Glory (High Contrast Remix) – Adele

Lean On – Major Lazer, Mo

Mr Brightside – The Killers

Power – Little Mix, Stormzy

Run – Foo Fighters

Shake It Out – Florence and the Machine

Sorry – Justin Bieber

Summertime Sadness (Cedric Gervais Remix) – Lana Del Ray

This Is What You Came For – Calvin Harris, Rihanna

Titanium – David Guetta, Sia

Wake Me Up When September Ends – Green Day

What Went Down – Foals

The Winner Takes It All – Abba

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no