Pressemelding -
Ford Otosan skal ta Fords fabrikk i Craiova inn i den helelektriske fremtiden
Ford Otosan tok i dag over eierskapet av Fords fabrikk i Romania. Samtidig annonserte Ford Otosan at de planlegger å investere 490 millioner euro i fabrikken, hvor blant annet neste generasjon helelektriske Transit Courier skal produseres.
Fabrikken i Craiova vil spille en nøkkelrolle i Fords elektrifisering - og vekstplaner for nyttekjøretøy i Europa. Det skal skje ved å kombinere fabrikkens produksjonskapasitet med Ford Otosans omfattende erfaring med å utvikle og produsere nyttekjøretøy.
– Ford utnytter sine strategiske partnerskap bedre ved å dele på investeringer, og samtidig dra nytte av en bredere tilgang på ekspertise. Det vil øke kapasiteten for elektriske kjøretøy og nyttekjøretøy i Europa, sier styreformann i Ford Europa, Stuart Rowley.
For å øke produksjonskapasiteten ved fabrikken annonserte Ford Otosan at de vil investere 490 millioner euro (tilsvarende ca. 5 milliarder norske kroner) i løpet av de neste tre årene.
Neste generasjon av varebilen Transit Courier og flerbruksbilen Tourneo Courier vil bli utviklet og produsert av Ford Otosan på fabrikken i Craiova og lansert i 2023. Helelektriske varianter av disse vil få produksjonsstart i 2024.
Skal produsere helelektrisk variant av Fords mest solgte personbil i Europa
Ford Otosan vil også fortsette å produsere Fords mest solgte personbilmodell i Europa, Ford Puma, på fabrikken i Craiova. I 2024 vil de starte produksjonen av den helelektriske Ford Puma.
– Med oppkjøpet av fabrikken i Craiova utvider Ford Otosan sin produksjonserfaring og kapasitet til internasjonale operasjoner. De svært dyktige ansatte i Craiova, som allerede produserer noen av de mest populære Ford-produktene, vil nå dra nytte av Ford Otosans erfaring med å utvikle, konstruere, og bygge nyttekjøretøy, samt elektrifisering, sier general manager i Ford Otosan, Güven Ozyurt.
Ford overtok fabrikkanlegget i Craiova for 14 år siden og har siden investert nesten 20 milliarder kroner (2 milliarder dollar) til det som i dag er en topp moderne fabrikk.
For bare noen få dager siden bekreftet også Ford at de har valgt sin fabrikk i Valencia, Spania, som det foretrukne stedet for å produsere fremtidige banebrytende elektriske kjøretøy i årene som kommer.
Ford er også i full gang med å bygge om sin bilproduksjon i Køln i Tyskland med en investering på nærmere 20 milliarder kroner (2 milliarder dollar) for å begynne å produsere elektriske personbiler fra 2023.
Skal produsere over 2 millioner helelektriske biler årlig i løpet av 2026
I løpet av 2026 planlegger Ford å selge hele 600 000 helelektriske biler hvert år i Europa. Globalt er målet for den årlige produksjonen av helelektriske biler over 2 millioner i 2026.
Avtalen som nå er inngått mellom Ford Europa og Ford Otosan vil styrke Ford Otosans posisjon som den største nyttekjøretøyprodusenten i Europa. Med fabrikken i Craiova vil Ford Otosans årlige produksjonskapasitet overstige 900 000 biler.
Ford Otosan, hvor Ford og Koç Holding er majoritetsaksjonærer, er et av de eldste og mest suksessfylte eksemplene på vellykkede joint ventures i den globale bilindustrien.
Vil støtte Fords mål om null utslipp fra alt bilsalg i løpet av 2035
I forbindelse med den offisielle overtagelses-seremonien som ble avholdt på fabrikken i Craiova i dag uttalte Rowley:
– Fabrikken i Craiova har over lengre tid levert fantastisk konkurranseevne så vel som fleksibilitet hva produksjon angår. Det viser suksessen både Ford EcoSport, Puma og 1-liters EcoBoost-motorene har hatt på det europeiske markedet.
– Dette vil bidra til Fords målsetting om fortsatt å bygge en fremgangsrik virksomhet i Europa, å nå vårt mål om null utslipp for alt bilsalg, og at alle våre fabrikker, distribusjon og leverandører i Europa er karbonnøytrale i løpet av 2035.
Emner
Om Ford Motor Company
Ford Motor Company (NYSE: F) er et globalt selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA som forplikter seg til å skape en bedre verden, hvor alle kan forflytte seg som de vil og følge sine drømmer. Selskapets Ford+ plan for vekst og verdiskapning, kombinerer eksisterende ressurser, nye muligheter og en «always-on» relasjon med kundene som vil berike deres opplevelser og øke kundelojaliteten. Ford utvikler, produserer, markedsfører og har service på sine tilkoblede, og i økende grad elektrifiserte, personbiler og nyttekjøretøy: Fords lastebiler, nyttekjøretøy, personbiler og Lincolns luksusbiler. Selskapet har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, tilkoblede tjenester og mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler og finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford har cirka 183.000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, deres produkter og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com
Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 41.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 55.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 14 produksjonsenheter (hvorav 10 er heleide anlegg og 4 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.
Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.