Gå videre til innhold
Ford tester oppvarmede flater i elbiler for økt rekkevidde

Pressemelding -

Ford tester oppvarmede flater i elbiler for økt rekkevidde


Energibruken til oppvarming av kupeen i en elbil kan reduseres med opptil 13 % og øke rekkevidden med 5 % ved å bruke oppvarmede flater inni bilen som varmekilde.

Det viser et stort EU-finansiert prosjekt som nå brukes aktivt av Ford i deres intense fokus på å optimalisere fremtidige elbilmodeller for best mulig rekkevidde. Varme i kupeen kan skapes både ved å blåse varm luft fra bilens klimaanlegg, og det kan også gjøres ved å varme opp bilens flater innvendig – både flatene som kommer i direkte kontakt med sjåfør og passasjerer, og de som utstråler varme mot disse.

– Alle vet at når et vindu eller en dør åpnes og det er kaldt ute, så synker temperaturen raskt innvendig. Dette er spesielt tilfelle for de som kjører varebil og har mange leveringer, og hvor varmen som klimaanlegget leverer i kupeen da raskt forsvinner. Varme flater i bilen holder seg imidlertid varme og reduserer dermed også energiforbruket til oppvarmingen. Det reduserer også kostnadene og bidrar til en mer bærekraftig reise, sier Markus Espig, systemingeniør, Propulsion Systems Engineering ved Ford Research and Innovation Centre Europe.

Oppvarmede armlener, gulvmatter, dørpaneler brukt i omfattende E-Transit-tester

I en test ble en elektrisk Ford E-Transit utstyrt med oppvarmede armlener, gulvmatter, dørpaneler, solskjermer og et panel under rattet. Deretter ble den elektriske varebilen brukt til vareleveringer på en lengre kjøreetappe på 350 km. Det hele skjedde i og rundt Køln i Tyskland. Testingen ble foretatt både på vinteren og på sommeren, på tørr og på våt vei og i kraftig regnvær og med mye vind. Dette ble gjort for i størst mulig grad å gjenspeile vanlig bruk av den populære elektriske varebilen.

Testresultatene viste at med de oppvarmede panelene var energibruken 13 % lavere enn ved bruk av et standard klimaanlegg for å holde varmen i kupeen. Med standard lading vil det kunne utgjøre rundt 5% lengre rekkevidde for elbilen*. Samlet tilsvarer energibesparelsen flere hundre kilometer med ekstra rekkevidde årlig.

Flere teknologier kan tilsammen gi store energibesparelser

Ford har som mål å produsere 600 000 elektriske biler globalt årlig i løpet av 2023, og 2 millioner årlig i løpet av 2026. De har et intenst fokus på å spare energi, og følgelig øke rekkevidden. Blant de mange teknologiene som utvikles er varmevekslere (som bruker overskudd fra den elektriske drivlinjen til å varme opp kupe og batterier), batterikjølingssystem og eco-ruting (hvor den mest energibesparende ruten mellom to destinasjoner blir planlagt.)

Avanserte teknologier som kommer på nye elektriske biler fra Ford, inkluderer blant annet dampinjisert varmepumpeteknologi. E-Transit Custom er den første elektriske bilen som bruker denne teknologien for å varme og kjøle ned førerkupeen i bilen. Det nye systemet, som er standard på E-Transit Custom, er utviklet for å forbedre energieffektiviteten og gi lengre elektrisk rekkevidde.

Det EU-finansierte CEVOLVER-prosjektet følger også Fords testing av hvordan energiforbruket kan reduseres for elbiler, som ved å bruke interiørbelysningen til å gi kupeen en følelse av å være varmere eller kaldere enn hva som er virkeligheten.

Se video fra testingen av E-Transit med oppvarmede flater her:

* Basert på pakkeleverings-testingen og det modifiserte kjøretøyet - testet av Ford. Med et konvensjonelt varmesystem fra klimaanlegget aktivert, så gikk rekkevidden ned med rundt 30%. Ved å bruke oppvarmede flater i kombinasjon med redusert varme fra klimaanlegget, ble rekkevidden 5% bedre, med en omgivelses-temperatur på -7 grader Celsius.

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) er et globalt selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA som forplikter seg til å skape en bedre verden, hvor alle kan forflytte seg som de vil og følge sine drømmer. Selskapets Ford+ plan for vekst og verdiskapning, kombinerer eksisterende ressurser, nye muligheter og en «always-on» relasjon med kundene som vil berike deres opplevelser og øke kundelojaliteten. Ford utvikler, produserer, markedsfører og har service på sine tilkoblede, og i økende grad elektrifiserte, personbiler og nyttekjøretøy: Fords lastebiler, nyttekjøretøy, personbiler og Lincolns luksusbiler. Selskapet har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, tilkoblede tjenester og mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler og finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford har cirka 183.000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, deres produkter og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 34.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 54.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 14 produksjonsenheter (hvorav 8 er heleide anlegg og 6 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

All informasjon i denne pressemeldingen er gjeldende for det tidspunktet den er publisert på. Informasjonen kan, i likhet med spesifikasjoner og funksjoner i pressemeldingen, endres over tid, og variere fra marked til marked. Ford Motor Norge forplikter seg ikke til å oppdatere denne type utsagn i den enkelte pressemelding.


Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Ford introduserer LFP-batterier i Mustang Mach-E og øker sin batteriproduksjonskapasitet

Ford introduserer LFP-batterier i Mustang Mach-E og øker sin batteriproduksjonskapasitet

I løpet av året introduseres LFP-batterier (litium-jern-fosfat) for enkelte modellkonfigurasjoner av den populære SUV-en Mustang Mach-E. LFP-batterier er svært holdbare, lader raskere og benytter færre kostbare og høyt etterspurte råmaterialer.
Ford har også annonsert at de vil investere 3,5 milliarder dollar for å bygge en LFP-batterifabrikk i Michigan, USA, som en del av selskapets over 50

Ford Motor Norge med forsterket satsning på Mustang Mach-E: Økt produksjon og kortere ledetider, reduserte priser og kostnadsfritt dekkhotell

Ford Motor Norge med forsterket satsning på Mustang Mach-E: Økt produksjon og kortere ledetider, reduserte priser og kostnadsfritt dekkhotell

Nå blir det kortere ventetid på den populære helelektriske SUV-en Mustang Mach-E. Det skjer som følge av en markant planlagt produksjonsvekst i år, som også er mer kostnadseffektiv. Samtidig introduserer Ford Motor Norge en storsatsing på Mustang Mach-E som bl.a. inkluderer reduserte priser for å imøtegå de nye norske avgiftene, enklere bilhold for kundene og mer attraktiv og forutsigbar finansier

Rekkevidderekord: Knut Wilthil (til venstre) og Henrik Borchgrevink (til høyre) kjørte nye Mustang Mach-E 807,2 km uten å lade.

Rekkevidderekord: Nordmenn kjørte nye Mustang Mach-E 807,2 km uten å lade

De to erfarne økosjåførene Henrik Borchgrevink og Knut Wilthil kjørte i helgen en Mustang Mach-E Long Range med bakhjulstrekk hele veien fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør, en strekning på hele 807,2 kilometer, uten å lade underveis.
Kjøreturen, som ble unnagjort med en standard Mustang Mach-E elektrisk SUV med bakhjulstrekk, vanlige sommerdekk, og den største batteripakken, var på va

Nye Ford E-Transit Custom: En helelektrisk revolusjon for europeiske bedrifter

Nye Ford E-Transit Custom: En helelektrisk revolusjon for europeiske bedrifter

Ford Pro introduserte i dag den nye helelektriske versjonen av Europas mest solgte varebil, E-Transit Custom. Den er utviklet fra bunnen av for å levere produktivitet på et helt nytt nivå for kunder i 1-tonns varebilsegmentet.
– Med E-Transit Custom redefinerer Ford Pro hva et nyttekjøretøy kan gjøre i en ny digital tidsalder. Våre kunder har gjort Transit Custom til det mest populære nyttekjør

Fords bærekraft- og menneskerettighetsrapport: Fokuserer på overgangen til en helelektrisk fremtid

Fords bærekraft- og menneskerettighetsrapport: Fokuserer på overgangen til en helelektrisk fremtid

Innen 2030 skal halvparten av Fords årlige salgsvolum være helelektriske biler. For 23. år på rad har selskapet nå publisert sin bærekraftrapport. For første gang kommer også en rapport hvor de setter søkelys på menneskerettigheter, råvarer og hvordan produktene blir produsert.
I rapporten «2022 Integrated Sustainability and Financial Report» er fokuset på selskapets overgang til å lede den ele

Ford avduker nye helelektriske E-Transit Courier: Større, smartere og sprekere

Ford avduker nye helelektriske E-Transit Courier: Større, smartere og sprekere

Ford Pro avduket i dag den helt nye helelektriske varebilen E-Transit Courier. Med langt større lasterom, hurtiglading på opptil 100 kW og en rekke digitale tjenester for forbedret produktivitet setter E-Transit Courier en ny standard i klassen.
– Dette er en elektrisk varebil som vi vet det vil bli stor etterspørsel etter i Norge, spesielt i de store byene. Med plass til to europaller i laster

Ford inngår unikt teknologisamarbeid med Tibber i Norge: Skal tilby neste generasjons smarte ladeløsninger

Ford inngår unikt teknologisamarbeid med Tibber i Norge: Skal tilby neste generasjons smarte ladeløsninger

Ford har inngått et unikt partnerskap med Tibber i Norge. De to selskapene skal fremover samarbeide tett for å utvikle morgendagens smarte ladeløsninger for Fords stadig voksende elbilportefølje.
Det norske samarbeidet er en del av et større internasjonalt samarbeid med Tibber i Tyskland og Nederland, og det engelske energiselskapet Octopus i Storbritannia.
– Vårt nye energiinitiativ er en

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no