Gå videre til innhold
Stemningsbelysning gir bedre rekkevidde i helelektrisk Ford-konsept

Pressemelding -

Stemningsbelysning gir bedre rekkevidde i helelektrisk Ford-konsept

Ulike farger på innvendig belysning skal spare strøm for Fords nye helelektriske minibusskonsept Transit Smart Energy Concept.

Ifølge forskning utført av National Renewable Energy Laboratory i USA kan bruk av klimaanlegget i en helelektrisk bil eller nyttekjøretøy redusere rekkevidden med opptil 50 %. Spesielt kjøretøy med store kupeer må bruke mye energi på å holde riktig temperatur innvendig for sjåføren og passasjerene.

- Hvilke farger vi eksponeres for kan imidlertid forandre hvordan vi føler oss. En rød stemningsbelysning i bussen gir passasjerene en varmere følelse, mens blått lys skaper en følelse av å bli avkjølt. Ved å redusere bruk av klimaanlegg kan kjøretøyets rekkevidde økes betydelig, sier lighting team engineer, Vehicle Architecture i Ford Europa, Lioba Müller.

Testet i Fords egen værfabrikk

Ford har testet den nye 10-seters konseptminibussen i sin egen værfabrikk ved Fords Environmental Test Centre i Køln. Bussen er bygget slik at sjåføren hadde oversikt over temperaturen der hver og en av passasjerene satt. Deretter ble passasjerene utsatt for en simulert dag med 0° C, og en varm sommerdag med +30° C, og spurt om de følte det var for varmt eller kaldt i bussen.

I begge tilfellene gjorde bruken av ulik stemningsbelysning inni bussen at strømforbruket ble redusert med henholdsvis 3,3 % til kjøling og 2,5 % til oppvarming.


Solceller, isolerte gulv og spesiell skyvedør

Ford har utviklet minibusskonseptet Transit Smart Energy Concept for å undersøke nye muligheter for å øke energieffektiviteten og den elektriske rekkevidden på sine kommende elektrifiserte biler.

Denne har blitt utstyrt med flere energibesparende og energiskapende innovasjoner:

  • Seks takmonterte solcellepanel lader et 12 volts batteri som igjen gir energi til varme, kupelys og bilens andre elektriske systemer som trådløs lading av passasjerenes mobiltelefoner.
  • En varmepumpe utnytter overskuddsvarme fra drivlinjekomponentene, fra lufta ute - og i kupeen. Dette reduserer energiforbruket til oppvarming med opptil 65 % og øker rekkevidden med 20 %.
  • Ventilerte dobbeltglassvinduer reduserer kalde kontaktflater og isolerer mot varmetap.
  • Et isolert gulv og tak reduserer også varmetap i kupeen.
  • En skyvedør som bare åpnes halvveis for å redusere varmetapet. Denne kan aktiveres. Varme-, ventilasjons- og klimaanlegget deaktiveres også automatisk når døren er åpen.
  • En skillevegg i polykarbonat mellom passasjerdøren og sitteområdet reduserer ytterligere varmetap når passasjerene går av og på minibussen.

Transit Smart Energy Concept har også oppvarmede passasjerseter og systemer som gjør det mulig for den enkelte passasjer å kontrollere temperaturen akkurat der de sitter. Dette er også med på å redusere energiforbruket i den store kupeen.

Helelektrisk 2-tonns Transit klar i 2021

Ford har annonsert at de utvikler en helelektrisk versjon av 2-tonns Transit for Europa som skal være klar for markedet i 2021. Den første ladbare hybriden i 1-tonns segmentet, Transit Custom ladbar hybrid, er klar for Norge i begynnelsen av 2020.

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er et global selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler og produserer en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, SUVer, nyttekjøretøy, lastebiler, elektrifiserte kjøretøy og Lincoln luksusbiler.Konsernet leverer også finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford Motor Company har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, selvkjørende biler og mobilitetsløsninger. Ford har 194 000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, produktene og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca.50.000 ansatte ved sine heleide anlegg. De har rundt 64.000 ansatte når fellesforetak og ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 20 produksjonsenheter (hvorav 13 er heleide og 7 er ukonsoliderte joint venture fasiliteter.). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no