Gå videre til innhold
Ny teknologi skal varsle om veihull i kjørebanen

Pressemelding -

Ny teknologi skal varsle om veihull i kjørebanen

Mer enn hver tredje bilulykke i Europa skyldes dårlig veistandard. Nå skal ny teknologi varsle om hull som dukker opp i veibanen.

I 2011 ble hele 20 millioner veihull innrapportert i Europa. Bare halvparten av disse ble utbedret. I Storbritannia innrapporteres det i snitt en skade som følge av et veihull hvert 17 minutt. Også i Norge ødelegger en rekke bilister årlig bilen sin når de treffer på et hull i veien. Nå kan imidlertid en ny Ford-teknologi hjelpe deg med å unngå de dyrebare reparasjonene i fremtiden.

Advarer andre sjåfører

- Et virtuelt veihullkart kan vise nye hull bare minutter etter at de første bilistene har oppdaget dem, og advare andre sjåfører. Våre biler har allerede sensorer som kan oppdage veihull. Nå ønsker vi å ta det ett skritt videre, sier forsker Owe Hoffmann i Ford Europa.

I dag viste Ford for første gang systemet som skal testes senere i år. Kartet i bilens display gir sjåføren oppdatert informasjon om hvor veihullene er og hvor store de er, samt kommer med forslag til alternative kjøreruter. Systemet baserer seg på såkalt «crowdsourcing.» Det betyr at når andre biler registrerer et veihull, blir dette umiddelbart delt med systemet i din Ford.

Ford har systemer som reduserer skadene idag

Både Ford Mondeo, Ford S-Max og Ford Galaxy har i dag sensorer som registrerer veihull og justerer bilens dempere for å redusere skadepotensialet. Fords ingeniører forsker nå også på å bruke kameraer og modem for å dele informasjonen i en nettsky og gjøre den tilgjengelig for andre sjåfører i sanntid.

Det forskes også på et aktivt dempersystem som i enda større grad vil redusere potensielle skader.

Ford tester allerede i dag alle sine modeller på en 1,9 km lang veistrekning ved sitt testanlegg i Lommel i Belgia. Denne er full av de verst tenkelige veihullene.

Har du kjørt i et veihull og mener du har krav på erstatning? Her er NAFs liste over viktige momenter i en klage:

  • Kjente det offentlige, dvs. stat, fylkeskommune eller kommune til feilen på veien?
  • Har det vært tid til å utbedre eller fjerne faren?
  • Kunne det ha vært varslet om forholdene?
  • Forelå handlingsalternativer eller lignende?
  • Har regelverk, instrukser, veinormaler og lignende blitt fulgt?
  • Foreligger det en plan eller rutiner for vedlikehold og tilsyn?

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er en global bilindustrileder basert i Dearborn, Michigan, USA, som produserer eller distribuerer biler på over seks kontinenter. Med ca. 166.000 ansatte og 70 fabrikker på verdensbasis inkluderer konsernet bilmerkene Ford og Lincoln. Konsernet leverer finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. For mer informasjon vedrørende Fords produkter, vennligst besøk www.ford.no

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford-merkede kjøretøyer i 51 individuelle markeder og har ca. 66.000 ansatte. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomheter Ford Customer Service Division og 22 produksjonsenheter, inklusive samarbeidsprosjekter. Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no