Gå videre til innhold
​Stort Ford-studie: Ladbare hybrider og moderne teknologi gir bedre byluft

Pressemelding -

​Stort Ford-studie: Ladbare hybrider og moderne teknologi gir bedre byluft

Banebrytende forskning fra Ford viser hvordan moderne teknologi kan hjelpe ladbare hybridbiler til i enda større grad å bidra til renere luft i byene, samtidig som det er økonomisk fordelaktig for bileierne.

Etter å ha tilbakelagt mer enn 400 000 km med Fords ladbare hybridmodeller Transit Custom og Tourneo Custom, er konklusjonen at nærmere halvparten av kjøringen i de to storbyene Køln og Valencia ble foretatt i elektrisk modus.

Innenfor det geofence-avgrensede området i Køln utgjorde antall tilbakelagte km med ren elektrisitet hele 70 %.

– Vår forskning har vist oss hvordan ladbare hybrider i kombinasjon med tilkoblede teknologier som dynamisk geofencing og blockchain kan spille en viktig rolle for miljøet i byene våre. De kan fungere helt uten utslipp, samtidig som brukeren ikke trenger å bekymre seg for rekkevidden. Det er ideelle nyttekjøretøy for arbeid i og rundt de større byene, sier director, enterprise connectivity i Ford Europa, Mark Harvey.

Det omfattende studiet har vart i tre år. Målet har vært å undersøke hvilken effekt økt bruk av ladbare hybrid-nyttekjøretøy har på luftkvaliteten i byer.

Første ladbare hybrid i 1-tonns klassen

Nye Transit Custom ladbar hybrid er den første ladbare hybriden i 1-tonns varebilsegmentet. Bilen drives helelektrisk av en 92,9 kW elektrisk motor og en 13,6 kWh lithium-ion batteripakke. Den nye, fleksible og luksuriøse 8-seteren Tourneo Custom ladbar hybrid kommer med den samme drivlinjen. Også den er først ute i sin klasse som ladbar hybrid.

En rekke europeiske storbyer har allerede innført lavutslippssoner. Disse bidrar til å forbedre luftkvaliteten ved å hindre de mest forurensende bilene i å kjøre der.

Geofencing* er en virtuell grense definert av GPS-teknologi. Når den nye ladbare hybridvarebilen passerer en slik grense, kan den om ønskelig automatisk bytte til elektrisk drift.

Brukte blockchain for sikker datadeling

I forsøkene som ble utført med Fords ladbare hybrid-modeller i Køln ble det brukt blockchain-teknologi for ytterligere å forbedre innsatsen for bedre luftkvalitet. Tidspunktet for når testkjøretøyene kjørte inn og ut i en geofence-sone ble registrert i en blockchain. Det er en datasikkerhetsteknologi hvor all data lagres på flere datamaskiner i et nettverk. Mengden data vokser når nye tidsmerkede blokker med data blir lagt til. De grønne dataene ble derfor sikkert lagret og kunne deles videre med flåteeiere og myndigheter i de aktuelle byene.

Dynamiske lavutslippssoner fanges opp av varebilen

Med Fords dynamiske geofencing-teknologi ble også den virtuelle grensen for hvor bilen går på ren elektrisitet løpende oppdatert i Køln, basert på luftkvalitetsmålinger foretatt av Climacell og myndighetene i Køln.

– Vår banebrytende forskning viser at alle nyttekjøretøyeiere med ladbar hybridteknologi kan bidra til bedre miljø uten at det går utover produktiviteten, sier Harvey.

Inntil 500 km rekkevidde med rekkeviddeforlenger

Blant de mange små og mellomstore bedriftene som deltok i Fords studie i Valencia var det både rene budbilfirmaer, sikkerhetsselskaper og rengjøringsfirmaer. For de lengre turene utenfor bysentrum dro de nytte av Fords prisvinnende 1.0-liters EcoBoost bensinmotor. Den fungerer utelukkende som en rekkeviddeforlenger. Sammen med den elektriske motoren gir den bilen en rekkevidde på mer enn 500 km.

Med testforsøkene i Køln og Valencia avslutter Ford et suksessfylt forskningsprogram som ble startet i London i 2018. Med støtte fra det statlig finansierte Advanced Propulsion Centre og Transport of London brukte blant annet politiet i London og British Gas, Fords Transit Custom ladbar hybrid. Der viste det seg at hele 75 % av kjøringen i den britiske hovedstaden skjedde på ren elektrisitet.

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er et global selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler, produserer, markedsfører og har service på en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, SUVer, nyttekjøretøy, lastebiler, elektrifiserte kjøretøy og Lincoln luksusbiler.Konsernet leverer også finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford Motor Company har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler, og sammenkoblede tjenester. Ford har cirka 188 000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, produktene og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 45.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 58.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 19 produksjonsenheter (hvorav 12 er heleide anlegg og 7 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no