Gå videre til innhold
Ford starter forsøk med «førerløse» varebiler i Storbritannia

Pressemelding -

Ford starter forsøk med «førerløse» varebiler i Storbritannia

I samarbeid med en ledende britisk hjemleveringstjeneste lanserer Ford nå et nytt forskningsprosjekt for bedre å se potensiale som selvkjørende biler kan ha når det gjelder varelevering på døren. Ford har planlagt å investere hele 7 milliarder dollar i selvkjørende biler over ti år, frem til og med 2025.

Det er hjemleveringstjenesten Hermes, som er den første partneren i Fords nye «Self-Driving Vehicle Research Programme». Målet med samarbeidet er å bedre forstå hvordan andre trafikanter vil reagere på førerløse biler.

Den spesialtilpassede Transit 2T som blir brukt har egne sensorer som etterligner en førerløs bil. Førersete i bilen er også lagd på en slik måte at det for de på utsiden ser ut som om det ikke sitter noen bak rattet.

– Når vi nå planlegger å produsere førerløse biler, er det viktig at vi ikke bare fokuserer på teknologien, men også på hva det kan tilføre våre kunder. Den beste måten å gjøre dette på er å prøve det ut i det virkelige liv, sier Richard Balch, director, Autonomous Vehicles and Mobility i Ford Europa.

Satser stort på selvkjørende biler

Ford har i seks år vært den europeiske markedslederen i nyttekjøretøysegmentet. Ved å trekke veksler på erfaringen fra budbilselskaper, har de identifisert nye muligheter for bruk av selvkjørende biler.

Ford har testet førerløse teknologier i store byer i USA og har planlagt å investere hele 7 milliarder dollar i selvkjørende biler over ti år, frem til og med 2025. Fra 2021 skal hele 5 av disse milliardene brukes.

Bud til fots og selvkjørende varebiler

En nyttekjøretøysjåførs ansvar strekker seg ofte utover det å kjøre fra et sted til et annet. De laster varebilen opp og leverer ut pakker til mottakeren. I dette forskningsprosjektet skal imidlertid føreren spille en helt passiv rolle. Bud til fots skal ved hjelp av en app på sin smarttelefon sende bud på bilen, og etter at den har stoppet - låse seg inn i lasterommet. Vel inni varebilen vil de få hjelp av både en stemme som aktiveres og digitale skjermer for å finne skapet som inneholder pakken de skal ta videre til den endelige mottakeren.

Forsøket med Hermes, som skal gå over to uker, bygger på suksessen Ford hadde med deres siste «Last Mile Delivery-prosjekt» i London. Her var det et team av bud til fots som hentet ut pakker fra en varebil og fullførte de siste kilometerne fra varebil til endelig leveringssted. Dette ga både en rask, bærekraftig og effektiv levering i byer.

Forskningen vil gjøre Hermes og andre bedrifter i stand til å utvikle et system for hvordan team kan jobbe sammen med førerløse biler.

– Verdifullt for hele industrien

– Det er et spennende prosjekt som handler om å forstå potensialet for selvkjørende biler og om de har en rolle i varelevering på lang sikt. Vi utvikler og utforsker denne type konsepter hele tiden, og ser frem til å få de første resultatene fra dette som helt sikkert vil være verdifulle for næringen, sier Lynsey Aston, head of product, Innovation and Onboarding hos Hermes.

Fords forskere har også utviklet et lysbasert system for de førerløse bilene som skal gjøre andre medtrafikanter i stand til å forstå hva den førerløse bilen skal foreta seg.

I samarbeid med Fords partner på selvkjørende teknologier, Argo AI, gjennomførte bilprodusenten nylig levering av blant annet ferskvarer med selvkjørende biler helt frem til sluttmottakeren. Dette skjedde i Miami i Florida.

Se video fra forskningsprosjektet her: 

Emner


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company er et global selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler, produserer, markedsfører og har service på en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, SUVer, nyttekjøretøy, lastebiler, elektrifiserte kjøretøy og Lincoln luksusbiler.Konsernet leverer også finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford Motor Company har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler, og sammenkoblede tjenester. Ford har cirka 188 000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, produktene og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com

Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 43.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 55.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 14 produksjonsenheter (hvorav 10 er heleide anlegg og 4 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.

Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.

Kontakter

Anne Sønsteby

Anne Sønsteby

Pressekontakt Informasjonsdirektør Ford Motor Norge +47 - 905 10 518

Relatert innhold

Fords nye RoadSafe-konsept: Kan påvise steder med ekstra høy risiko for trafikkulykker

Fords nye RoadSafe-konsept: Kan påvise steder med ekstra høy risiko for trafikkulykker

Ford har nå utviklet det nye konseptet RoadSafe som skal advare sjåfører om steder hvor det er ekstra stor risiko for å bli innblandet i ulykker.
Det nye systemet testes nå i mer enn 200 biler i de Oxfordshire og London i England. Verktøyet bruker anonymiserte data fra kilder som tilkoblede biler, veisensorer og ulykkesrapporter for å identifisere hvor det er større risiko for at trafikkulykk

Ford med ny konseptbil – fjerner stress og gjør deg til en bedre sjåfør

Ford med ny konseptbil – fjerner stress og gjør deg til en bedre sjåfør

Med konseptbilen Mindfulness skal Ford fjerne stress og gjøre bilturen til en opplevelse. Stikkord er luftrenset kupé og seter som stimulerer pust og hjerterytme.

– Mindfulness hjelper mennesker til å bli mer fokuserte, roligere og klarere i tankene. Når du sitter bak rattet, kan mindfulness også hjelpe deg til å bli en bedre sjåfør. Du blir mer oppmerksom, reagerer raskere samtidig som du

Velkommen til Ford Motor Norge AS!

Som et globalt selskap er det viktig for oss å ha standarder som vi kan rette oss etter - og som andre kan benytte for å bedømme oss.

Vår visjon: Å bli verdens ledende leverandør av biler og bilrelaterte tjenester.

Vår oppgave: Vi er en stor og global familie med en stolt arv, hvor vi arbeider samvittighetsfullt i våre bestrebelser på å tilby førsteklasses produkter og tjenester.

Vårt verdigrunnlag: Vi gjør det som er riktig for våre ansatte, for miljøet og samfunnet, men først og fremst for kundene våre.

Les mer på www.ford.no