Pressemelding -
Ford med storstilt elbilsatsing i Europa; Investerer 8,4 milliarder kroner i fornyet fabrikk i Køln
I løpet av første halvdel av 2026 skal 100% av Fords personbilbilmodeller i Europa kunne tilbys som helelektriske, eller ladbare hybrider. Alle nyttekjøretøymodeller skal i løpet av 2024 også være tilgjengelige som helelektriske eller ladbare hybrider.
I 2030 forventer Ford at alle personbiler de skal selge i Europa vil være helelektriske biler. Hele 2/3 av deres nyttekjøretøysalg forventes det at er enten helelektriske eller ladbare hybrider i 2030.
Denne nyheten kommer kun kort tid etter at Ford la frem resultater for fjerde kvartal som viser at de igjen går med overskudd i Europa, og presenterte en stor global investering i elektrifisering på hele 190 milliarder kroner frem mot 2025. Dette er nesten dobbelt så mye som tidligere kommunisert.
Investerer 1 milliard dollar i produksjon og utvikling i Køln
Ford investerer en milliard dollar (8,4 milliarder kroner) for å modernisere fabrikken i Køln. Dette er en av de største bilproduksjonsanleggene i Europa og hovedkvarteret til Ford Europa. Her skal Ford produsere sin første europeisk-produserte helelektriske personbil fra 2023. Det vurderes også om det skal produseres nok en helelektrisk modell ved fabrikken, som blir Fords første fabrikk av denne typen i Europa.
– Dagens store nyhet er en av de viktigste for Ford i Europa på over 90 år. Det viser vårt engasjement for Europa og at en fremtid med elektriske biler er selve kjernen i vår strategi for vekst, sier toppsjefen i Ford Europa, Stuart Rowley.
– Avgjørelsen om å legge utvikling og produksjon av elektriske biler til Køln er et viktig signal for alle som arbeider for Ford i Europa. Det gir ansatte forutsigbarhet, samtidig som de får være med å utforme den elektriske fremtiden, sier Chairman for General Works Council of Ford-Werke GmbH, Martin Hennig.
Helelektrisk fremtid i Europa
– Vi har jobbet med restrukturering av vår europeiske virksomhet, og mot slutten av fjoråret gikk vi igjen med overskudd. Vi er veldig fornøyde med å gå inn i neste fase av vår plan og akselerere mot en helelektrisk fremtid i Europa. Vi forventer å styrke oss videre i Europa på stø kurs mot målet om 6 % EBIT-margin som er et ledd i Fords globale snuoperasjon, sier Rowley.
Sentralt i den europeiske endringsprosessen som har pågått de to siste årene er en reduksjon i strukturelle kostnader på 1 milliard dollar som adresserer områder av Fords virksomhet som underpresterer. Videre innbefatter endringsprosessen mer målrettet modellportefølje, spesialisering innen nyttekjøretøy og personbil - samt viktige partnerskap for økt vekst og bedre lønnsomhet for hele forretningsdriften.
Økt satsting på Ford nyttekjøretøy og i et voksende nyttekjøretøymarked
For sjette året på rad ble Ford – også i 2020 - det mest solgte nyttekjøretøymerket i Europa. Fortsatt vekst i nyttekjøretøymarkedet betyr økt satsing på Ford nyttekjøretøy og de skal bl.a. tilby nye produkter og tjenester sammen med et omfattende samarbeid med sertifiserte ombyggere. Også Fords strategiske allianse med Volkswagen og partnerskapet med Ford Otosan skal sørge for kostnadseffektiv utvikling og produksjon.
Et økosystem av tilkoblede tjenester utviklet sammen med kundene for å forbedre kundeopplevelsen og kjøretøyeiernes næringsvirksomhet vil også bidra til økt vekst. Dette inkluderer blant annet produktivitetstjenester og informasjon om oppetid for opptil fem nyttekjøretøy i FordPass Pro. I tillegg kommer lanseringen av Ford Fleet Management, en løsning fra Ford og ALD Automotive for å tilby maksimal produktivitet for flåtekunder som ønsker skreddersydde tjenester og løsninger.
Ford og Google annonserte nylig et nytt partnerskap, i samarbeidskoalisjonen Team Upshift. Her utnyttes begge parters ekspertise for å skape enda bedre tilpassede brukertjenester og tilby nye datadrevne løsninger. Prosjektene kan omhandle alt fra å utvikle nye måter å kjøpe bil på til nye datadrevne eierskapsløsninger.
Starter med lanseringen av Mustang Mach-E
Med lanseringen av nye Mustang Mach-E starter ifølge Stuart Rowley en reise som skal skape en bærekraftig og lønnsom forretningsdrift for Ford i Europa.
– Vi vil tilby en eksepsjonell bredde av elektrifiserte kjøretøy, alt støttet av digitale tjenester og opplevelser som kundene vil ha. Sammen med vår ledende rolle innenfor salg av nyttekjøretøy vil dette legge grunnlaget for bærekraftig og lønnsom drift for Ford i Europa, sier Stuart Rowley, toppsjef i Ford Europa.
Ytterligere detaljer i Fords elektrifiseringsplan og omstruktureringen av Fords fasiliteter i Køln vil bli publisert de nærmeste månedene.
Emner
Om Ford Motor Company
Ford Motor Company er et global selskap med hovedkontor i Dearborn, Michigan, USA. Selskapet utvikler, produserer, markedsfører og har service på en rekke kjøretøy som inkluderer personbiler, SUVer, nyttekjøretøy, lastebiler, elektrifiserte kjøretøy og Lincoln luksusbiler.Konsernet leverer også finansielle tjenester gjennom Ford Motor Credit Company. Ford Motor Company har som mål å ha en ledende rolle innen elektrifisering, mobilitetsløsninger, inkludert selvkjørende biler, og sammenkoblede tjenester. Ford har cirka 188 000 ansatte over hele verden. For mer informasjon om Ford, produktene og Ford Motor Credit Company, vennligst se www.corporate.ford.com
Ford Europa er ansvarlig for å produsere, selge og vedlikeholde Ford kjøretøy i 50 markeder og har ca. 45.000 ansatte ved sine heleide anlegg og konsoliderte fellesforetak. De har rundt 58.000 ansatte når ikke-konsoliderte virksomheter er inkludert. I tillegg til Ford Motor Credit Company inkluderer Ford Europas virksomhet Ford Servicemarked og 19 produksjonsenheter (hvorav 12 er heleide anlegg og 7 er ukonsoliderte fellesforetak). Den første Ford-bilen ble sendt til Europa i 1903 – samme år som Ford Motor Company ble etablert. Produksjon i Europa startet i 1911.
Ford Motor Norge er en bilprodusent og mobilitetsselskap som importerer biler og deler for salg gjennom et forhandlernettverk på 82 salgs- og servicepunkter. Den første Ford-bilen kom til Norge allerede i 1906, trolig gjennom firmaet E.C. Gjestvang i Oslo. Lenge var det kun private forhandlere som importerte Ford til Norge via Danmark. Først i 1960 ble Ford Motor Norge etablert etter sterkt engasjement fra blant annet Trygve Lie, FNs første generalsekretær og norsk ambassadør i Washington.